Η ιδέα του είναι απλή, όσο και πρωτοποριακή: Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι τοπόσημα θα μεταμορφωθούν σε αγωνιστικούς χώρους, ενώ θα κατασκευαστούν μόλις μία εγκατάσταση και το Ολυμπιακό Χωριό.
Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτός που σχεδιάζει μια Ολυμπιάδα με αβάν-γκαρντ στοιχεία για την Πόλη του Φωτός.
Έτσι, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ θα διεξαχθεί το αγώνισμα του βόλεϊ στην άμμο, στους κήπους των Ανακτόρων των Βερσαλλιών οι ιππείς θα διεκδικήσουν τη διάκριση, ενώ στην πλατεία μπροστά από το Μέγαρο των Απομάχων θα φιλοξενηθούν οι τοξοβόλοι.
«Έχουμε πει ότι δεν θα κατασκευάσουμε τίποτα που δεν θα χρειάζεται και για το οποίο δεν θα υπάρχει συγκεκριμένο business plan και συγκεκριμένος φορέας που θα το λειτουργήσει», είπε στον ρ/σ Πρακτορείο ο διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού των Αγώνων Παρίσι 2024.
Έτσι, η Γαλλία θα φτιάξει μόνο ένα Ολυμπιακό Χωριό σε μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας στην οποία υπάρχει μεγάλο οικιστικό έλλειμμα, και μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων καθώς η προηγούμενη είχε γίνει για τους Αγώνες του 1924.
Εκτός από το πάντρεμα του αθλητισμού με την πλούσια ιστορία του, το Παρίσι θέλει να κάνει και μια «πράσινη» διοργάνωση, μειώνοντας στο μισό και παραπάνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ακόμα και ο λογότυπος (η ολυμπιακή φλόγα μέσα σε ένα χρυσό μετάλλιο και τη μορφή της Marianne, που ενσαρκώνει τη Γαλλική Δημοκρατία) είναι… οικολογικός, καθώς χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο μελάνι απ’ οποιοδήποτε άλλο ολυμπιακό έμβλημα των τελευταίων 50 χρόνων.
Επίσης, για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί θα έχουν τον ίδιο λογότυπο και θα γίνουν στις ίδιες εγκαταστάσεις, «γιατί θέλαμε να τους προωθήσουμε με την ίδια θέρμη κι ένταση», όπως ανέφερε ο Λάμπης Κωνσταντινίδης.
Σε ό,τι αφορά τους εθελοντές, που πάντα παίζουν ρόλο σε μια Ολυμπιάδα, σημείωσε πως είναι ένας «πόρος» που θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση ώστε καθένας από τους μόλις 35.000 που θα αφιερώσει τόσες μέρες από το χρόνο του να έχει μια ουσιαστική «ανταμοιβή».
Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης αγάπησε τους Ολυμπιακούς όταν ακόμα σπούδαζε στο Κολέγιο Ανατόλια. Δηλώνει οπαδός του στίβου, αλλά με τα χρόνια ανακάλυψε ότι τον ενθουσιάζουν η ιππασία, το μοντέλο πένταθλο, καθώς και η καλαθοσφαίριση και το ράγκμπι με αμαξίδιο.
Μετά το πέρας των σπουδών του σε ΗΠΑ και Γαλλία γύρισε στην Ελλάδα, πάνω στην ώρα για τους Ολυμπιακούς του 2004.
«Θεώρησα πως θα ήταν καλό ν’ ασχοληθώ μ’ ένα τέτοιο πρότζεκτ. Μαγεύτηκα απ’ αυτό το περιβάλλον και από τη δυνατότητα που έχουν οι Αγώνες να φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά, ενώ αποτελούν και τον μοχλό μιας πολεοδομικής και γενικότερης ανασυγκρότησης», εξήγησε.
Από διαφορετικά πόστα έχει εμπλακεί με διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, και όταν το 2015 δέχθηκε την πρόταση του Παρισιού κουβαλούσε ήδη μια εμπειρία 15 χρόνων, η οποία και έκανε τους Γάλλους να τον εμπιστευτούν.