Την τιμητική τους έχουν στο σαρακοστιανό τραπέζι τα θαλασσινά, με τα καλαμαράκια (ή τα θράψαλα) να πρωταγωνιστούν και στο γεύμα της Καθαράς Δευτέρας.
Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου δίνει συμβουλές για το πώς θα πετύχετε το τέλειο τηγάνισμα.
Για ένα κιλό καλαμαράκια (ή θράψαλα)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις |
1 κούπα καλαμποκάλευρο |
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό |
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα |
- Στραγγίζουμε καλά τα καλαμαράκια ώστε να φύγει το περιττό νερό. Θέλουμε να έχουν ελάχιστη υγρασία ώστε να κολλήσουν τα άλευρα πάνω, αλλά να μην είναι τελείως στεγνά ώστε να γίνει στο τηγάνισμα η κρούστα.
- Δεν αλατίζουμε από πριν για να μην βγάλουν πολλά υγρά κατά το τηγάνισμα.
- Αναμιγνύουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με καλαμποκάλευρο και λίγο σιμιγδάλι ψιλό.
- Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο (προσοχή να μην βγάζει καπνούς, να μην καίγεται δηλαδή).
- Δεν γεμίζουμε το τηγάνι με πολλά καλαμαράκια, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Αφότου τηγανιστούν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε..
- Αν στύψουμε λεμόνι το κάνουμε ακριβώς πριν φάμε, ώστε να μην πανιάσουν.