Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί, το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι παραμένουν σε αυστηρό lockdown η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Επίσης, όλοι οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση (με εξαίρεση αυτούς τις ειδικής αγωγής) μέχρι τις 29 Μαρτίου, ενώ οκτώ νέες περιοχές μπήκαν στο «βαθύ» κόκκινο.
Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει εξασθενήσει και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερά πάνω από το όριο των 2.000.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας οι τόνοι των ειδικών ήταν δραματικοί, υπενθυμίζοντας ότι καθημερινά υπάρχουν 400 και πλέον εισαγωγές στα νοσοκομεία. Το νέο στοιχείο είναι η πτώση του μέσου όρο ηλικίας, καθώς έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά οι 80 ετών και άνω.
Σχετικά με την Καθαρά Δευτέρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι δεν θα ισχύσουν επιπλέον μέτρα.
Υπενθύμισε ωστόσο ότι δεν επιτρέπονται οι μεγάλες μετακινήσεις και ότι οι κωδικοί 2 και 3 είναι μόνο για κίνηση εντός του δήμου διαμονής ή εντός δύο χλμ. από τον τόπο κατοικίας. Όσον αφορά στον κωδικό 6, η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή με ποδήλατο.
Το κόστος στην οικονομία, φωνές για άνοιγμα
Όπως δήλωσε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, μόνο οι χθεσινές ανακοινώσεις για την παράταση του αυστηρού lockdown για μία εβδομάδα έχουν κόστος 725 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 αφορούν στο λιανεμπόριο.
Ήδη υπάρχουν φωνές που ζητούν χαλάρωση των μέτρων υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας την κόπωση των πολιτών που… κάνουν ότι τα εφαρμόζουν.
«Ο κόσμος χρειάζεται βαλβίδες εκτόνωσης. Είναι πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop. Θα αρχίσει να παίρνει μπροστά η οικονομία. Αν πάτε σε μια πλατεία θα δείτε ότι γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20 άνθρωποι. Οι μισοί καπνίζουν και οι άλλοι μισοί πίνουν καφέ. Αυτό είναι σαφώς πιο επικίνδυνο από το να κάθονταν σε εξωτερικούς χώρους, σε μια καφετέρια με τις σωστές αποστάσεις», είπε στο Mega o καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι οι χώροι εργασίας θεωρούνται οι νέες εστίες κορονοϊού, τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ξεκινούν ελέγχους με rapid test σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 20 υπαλλήλους, έως και δύο φορές το μήνα.