Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιήθηκε υποβρύχια γεωαρχαιολογική έρευνα στον κόλπο της Ελούντας στην Κρήτη. Το υπουργείο Πολιτισμού αναζητά τεκμήρια της βυθισμένης πόλης του αρχαίου Ολούντος και της επικράτειάς της.
Και οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει υλικό για μελέτη και τεκμηρίωση.
«Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και φέτος κυρίως στην περιοχή του Πόρου. Συγκεκριμένα, συνεχίστηκε ο επιφανειακός καθαρισμός από άμμο και βλάστηση στη συνέχεια μεγάλης επιμήκους κατασκευής που ανήκει πιθανότατα στο τείχος της αρχαίας πόλης, αν και δεν αποκλείεται η ερμηνεία του ως λιμενοβραχίονα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο.
Και συνεχίζει: «Το γεγονός ότι είναι ορατή στην επιφάνεια του βυθού μόνο η άνω όψη των λιθοπλίνθων και αυτό όχι σε όλη την έκταση, καθιστά απαραίτητη την αποκάλυψη της συνολικής επιφάνειας της κατασκευής και τη διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών για τον προσδιορισμό της μορφής και συνεπώς της χρήσης της».
Η έρευνα όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού σε όλα τα ευρήματα γίνεται ψηφιακή επεξεργασία από την οποία προκύπτουν σχέδια και τρισδιάστατες απεικονίσεις. Αυτά με την σειρά τους θα καταχωριστούν στη συνέχεια στην ψηφιακή βάση γεωχωρικών δεδομένων.
Τα ευρήματα
Παράλληλα, στον ισθμό του Πόρου συνεχίστηκε από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών η γεωφυσική διασκόπηση του υποστρώματος του βυθού, με την εφαρμογή ηλεκτρικής και μαγνητικής τομογραφίας.
Με την μέθοδο αυτή τεκμηριώνεται η ύπαρξη αρχαίων δομών στον υποπυθμένα, οι οποίες φτάνουν σε βάθος μέχρι 1,5 μ.
Η εφαρμογή της μεθόδου σε συγκεκριμένους χώρους βοηθά επίσης στην ερμηνεία δομών, τμήματα των οποίων είναι ορατά στην επιφάνεια, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπλέον, πληροφορεί για την υποβρύχια έρευνα στον όρμο του Κριού, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κολοκύθας, «όπου εντοπίστηκε διάσπαρτη κεραμική, μάρτυρας της χρήσης του όρμου ως αγκυροβολίου».
Διερευνήθηκε επίσης το τμήμα από το ακρωτήριο, απέναντι από τη νησίδα Σπιναλόγκα, μέχρι τον όρμο Βαθύ, στη δυτική πλευρά της Κολοκύθας, με παρόμοια αποτελέσματα.
Στον όρμο Βαθύ έγινε τα προηγούμενα χρόνια αποτύπωση και τεκμηρίωση βυθισμένου κτηριακού συγκροτήματος, ενώ στην παραλία εντοπίστηκε διαμορφωμένη πηγή υφάλμυρου πλέον νερού και μινωική κεραμική, ανάμικτη με πλήθος οστρέων πορφύρας.
Τέλος, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι «στην απέναντι πλευρά του κόλπου, στην περιοχή Τσιφλίκι, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν από αέρος βυθισμένα κατάλοιπα κτηρίων και επιμήκης κατασκευή, γνωστή στους ντόπιους, ως “δρόμος”. Θυμίζει, όντως, τα παραδοσιακά μονοπάτια στην Κολοκύθα, με ξερολιθιές στις δύο πλευρές, τα οποία αντιστοιχούν, πιθανότατα, στους αρχαίους δρόμους που οδηγούσαν στους όρμους με τα βυθισμένα σήμερα κτιριακά συγκροτήματα».
Όπως εξηγεί το υπουργείο, «η σύνθεση των δεδομένων με αυτά των προηγούμενων ετών, αποσαφηνίζει σταδιακά την εικόνα της αρχαίας πόλης και της επικράτειάς της».