Με το ανατολικό τυπικό, και με ταυτόχρονη μετάφραση στα αραβικά και στα αραμαϊκά, τελέστηκε σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο η πρώτη λειτουργία στο πλαίσιο του ιστορικού του ταξιδιού στο Ιράκ.
Στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο κέντρο της Βαγδάτης βρέθηκαν επίσημοι και πιστοί, οι οποίοι κάθισαν με απόσταση λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.
«Η εχθρότητα, ο εξτρεμισμός και η βία αποτελούν προδοσία της θρησκείας. Και εμείς, οι πιστοί, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν η τρομοκρατία καταχράται τη θρησκεία. Αντιθέτως, εμείς είμαστε που θα πρέπει να διαλύσουμε με σαφήνεια τις παρεξηγήσεις», είχε πει νωρίτερα ο 84χρονος Ποντίφικας, κατά τη διάρκεια της οικουμενικής προσευχής στην Ουρ, τη γενέτειρα του Αβραάμ.
Ενώπιον μουσουλμάνων, γιαζίντι, ζωροαστρών και σαβαίων αξιωματούχων, στην ομιλία του υπερασπίστηκε την ελευθερία της συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, και προσευχήθηκε για την ειρήνη και την ενότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαιτέρως στη Συρία.
Το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό ξεκίνησε χθες, υπό τα πλέον δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη. Στόχος του Πάπα Φραγκίσκου είναι να απευθύνει έκκληση να τερματιστούν η βία και οι θρησκευτικές διαμάχες.
Χείρα φιλίας στο σιιτικό ισλάμ
Άλλη μία πρωτιά του ιστορικού ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που προηγήθηκε της ομιλίας στη διαθρησκευτική συνάντηση στην Ουρ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτή η συνάντηση κορυφής ήταν μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, χείρα φιλίας του Βατικανού προς το σιιτικό ισλάμ.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο μία φωτογραφία και μία ανακοίνωση, καθώς ο 90χρονος ηγέτης των σιιτών δεν εμφανίζεται δημόσια. Απαντάει γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και τα κηρύγματά του διαβάζουν κάθε Παρασκευή εκπρόσωποί του.
Ωστόσο αυτή τη φορά εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον Πάπα για την επίσκεψη στη Νατζάφ και διαβεβαιώνοντας ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί, με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλα τα συνταγματικά δικαιώματά τους», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, αν και ασκητικός ιερωμένος, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014, και ανέτρεψαν την ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ. Συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα υπό τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.