Κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί ή μοσχάρι; Ό,τι κι αν επιλέξει κανείς για τη φετινή Τσικνοπέμπτη της… πανδημίας, υπάρχει τρόπος ώστε το κρέας να γίνει νόστιμο, ακόμα και στο σπίτι.
Ο Σάββας Καρίπογλου προτείνει τέσσερις μαρινάδες, και επισημαίνει ότι ο χασάπης είναι αυτός που μπορεί να δώσει συμβουλές για το ποιο κομμάτι κρέατος είναι ιδανικό, ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος.
Για το κοτόπουλο (ένα κιλό κρέας)
1 μπουκαλάκι αριάνι |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 κ.σ. μουστάρδα |
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια |
2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη |
1 κ.γ. ρίγανη |
1 κ.γ. θυμάρι |
1 κ.γ. αλάτι |
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο |
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε το κρέας. Το ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού και το ξεκουράζουμε για δύο ώρες.
- Προτού ψήσουμε καλό είναι το κρέας να μην είναι παγωμένο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πριν ψήσουμε το κρέας θα ήταν καλύτερο να μην γίνει απευθείας από το ψυγείο αλλά να έχει θερμοκρασία δωματίου.
Για το χοιρινό (ένα κιλό κρέας)
1 ποτήρι λευκό κρασί ή χυμό πορτοκαλιού |
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο |
1 κ.σ. μουστάρδα |
1 σκελίδα σκόρδο |
½ κ.σ. μέλι |
1 κ.γ. αλάτι |
1 κ.γ. δεντρολίβανο |
½ κ.γ. πιπέρι μαύρο |
ξύσμα από ένα πορτοκάλι |
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και μαρινάρουμε το κρέας για 5 ώρες.
Για το αρνί (ένα κιλό κρέας)
1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο |
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο |
3 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη |
3 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 κ.γ. αλάτι |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
- Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Εναλλακτικά, τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε έναν πολυκόφτη.
- Αλείφουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί από το βράδυ.
Για το μοσχάρι (ένα κιλό κρέας)
1 κ.σ. ελαιόλαδο |
1 κ.σ. μίγμα πιπεριών |
1 κ.σ. μουστάρδα (για ψητό στο φούρνο) |
1 κ.γ. αλάτι |
- Το μοσχάρι που προορίζεται για το φούρνο μπορούμε να το μαρινάρουμε από το βράδυ. Αφού του δώσουμε ωραίο χρώμα στο τηγάνι να συνεχίσουμε το ψήσιμο στο φούρνο.
- Το μοσχάρι που προορίζεται για τη σχάρα το μαρινάρουμε λίγο προτού το ψήσουμε.