Αφόρητη θεωρείται πλέον η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ οι εφημερίες της Παρασκευής στην Αττική «βγήκαν με υπερπροσπάθεια».
Μόνο χθες εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής 220 ασθενείς με Covid-19, και άλλοι 150 στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Αν και η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα στο απροχώρητο, εντούτοις εκφράζεται ανησυχία τόσο για όσους χρειάζονται νοσηλεία όσο και για τους υγειονομικούς.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό των σημερινών εφημεριών, υπό τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο.
Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά ασθενών με άλλα νοσήματα σε ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μικρύνουν οι αναμονές και να αυξηθούν οι Covid-κλίνες.
Στα ύψη το επιδημιολογικό φορτίο, παρά τα μέτρα
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρά τα αυστηρά μέτρα δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 12.000, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα «ίσως λόγω της κούρασης», και επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. «Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές», τόνισε.
Σε αυτή τη φάση, εξήγησε, οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και για τις μεταλλάξεις – πλέον ταυτοποιήθηκε και στέλεχος από την Ουγκάντα.
«Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι οι νέες νοσηλείες αφορούν πάνω από 2.500 άτομα.