Ένοχος από δικαστήριο της Αλβανίας για την πρόκληση μίσους και ταραχών, τη διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και τη οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, κρίθηκε ο Βορειοηπειρώτης Μόντης Κολίλας.
Η υπόθεσή του έχει προκαλέσει αναταραχή στην ελληνική μειονότητα.
Αιτία για την καταδίκη, όπως ανέφερε στο Sputnik και στον Λάμπρο Ζαχαρή, ήταν ο πανηγυρικός λόγος που εκφώνησε στις 12 Μαΐου 2018 στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 104η Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
Ο αλβανικός Τύπος –όπως υποστηρίζει o ομογενής που αν και ζει στην Ελλάδα έχει ενεργή παρουσία στην ελληνική κοινότητα– έγραψε ότι καταδικάστηκε για 8,5 χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί και ο ίδιος δεν έχει γνώση της ποινής, αφού δικάστηκε ερήμην. Τονίζει δε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Όπως σημειώνει στο Sputinik, «όλες οι κατηγορίες είναι ψευδείς και κατασκευασμένες».
«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω κάποιον, αλλά να τιμήσω την ιστορία και την καταγωγή μου. Ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος Βορειοηπειρώτης έχει σχέση με ακραία στοιχεία. Πάντα αγωνιζόμαστε πολιτισμένα», εξηγεί, προσθέτοντας ότι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1914) προβλέπει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και μια σειρά δικαιωμάτων για τον πληθυσμό.
Ο Μόντης Κολίλας υπενθυμίζει ότι μεγάλωσε στην Αλβανία του Χότζα όπου δεν επιτρεπόταν να ακούγονται τα ελληνικά. Ακόμα, προσθέτει ότι είναι συγγενής του Αριστοτέλη Γκούμα που το 2010 δολοφονήθηκε από Αλβανούς στη Χειμάρρα.
«Τα ληξιαρχεία δεν έδιναν σε πολλούς τα ελληνικά ονόματα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού τα πράγματα για τους Έλληνες δυσκόλεψαν. Το καθεστώς του Χότζα σεβόταν τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων, κάτι που δεν ισχύει με το σημερινό αλβανικό κράτος. Εδώ και δύο χρόνια, όταν οι Αλβανοί άνοιξαν το περιουσιακό ζήτημα, είχαν ως στόχο να διώξουν το ελληνικό στοιχείο. Είναι οι ίδιοι που με διώκουν. Δεν επιθυμούν αυτούς που δραστηριοποιούνται υπέρ του ελληνικού στοιχείου», αναφέρει.