Το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξετάσουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής (ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης). Στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουν και για το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Η Ελλάδα και η Ισπανία πιέζουν για την υιοθέτηση του πιστοποιητικού, καθώς τα σκληρά lockdown έχουν πλήξει την τουριστική τους βιομηχανία.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν στο «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει σε Ισραηλινούς να μεταβαίνουν χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα. Άλλωστε, το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στην οποία πολίτες που έκαναν το εμβόλιο ή έχουν ανοσία κατά της Covid-19 αποκτούν ένα τέτοιο έγγραφο που τους δίνει «προνόμια», όπως να παρακολουθήσουν τη συναυλία που έγινε χθες στο Τελ Αβίβ.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός. Οι χώρες που εμφανίζονται πιο διστακτικές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τονίζουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση και να εισάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.
Η δε Γαλλία, στην οποία η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα «πρόωρη», όπως δήλωσε στο Reuters Γάλλος αξιωματούχος.
Επίσης υπάρχουν νομικά ζητήματα, καθώς όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει ακόμα το εμβόλιο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησής τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές.
Συν τοις άλλοις, ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμα εκδώσει οδηγία για το κατά πόσο ο εμβολιασμένος πληθυσμός δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.
Επιπλέον, οι ηγέτες των «27» θα πρέπει να συζητήσουν λεπτομέρειες, όπως το αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της εμβολιαστικής διαδικασίας θα πρέπει να εκδοθεί.
«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, σε αυτό δεν γίνεται αναφορά σε χρονοδιάγραμμα για κάποια τελική απόφαση.
Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων, η οποία επίσης επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον ΟΟΣΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.