Χορογράφησε τη Γενοκτονία γιατί είναι «Πόντιος και Έλληνας και αυτό θέλει να φαίνεται μέσα από τη δουλειά του», όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη στο pontosnews.gr. Ο σκηνοθέτης και χορογράφος Παύλος Κουρτίδης το 2018 έβαλε ένα στοίχημα με το αθηναϊκό κοινό. Και κατά γενική ομολογία το κέρδισε.
Η παράσταση μετά το Θέατρο ΠΚ, όπου ανέβηκε για δύο σεζόν, παρουσιάστηκε και στα Αισχύλεια, μιλώντας για μια σκληρή αλήθεια μέσα από τα σώματα.
Η Γενοκτονία είναι μια παράσταση στην οποία για πρώτη φορά ο σύγχρονος χορός έρχεται να «υπηρετήσει» ένα τέτοιο σύνθετο ιστορικό θέμα, δείχνοντας ότι αφορά το ευρύ κοινό και όχι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, αλλά και για όσους θέλουν να την ξαναδούν, θα είναι διαθέσιμη σε online streaming την Παρασκευή και την Κυριακή από τις 20:00, και το Σάββατο για 24 ώρες.
«Το lockdown έχει δυστυχώς φέρει όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε μεγάλες αναταραχές. Ως καλλιτέχνες έχουμε ανάγκη την παρουσία του κοινού, και αντίστοιχα το κοινό έχει ανάγκη το θέατρο. Για όσο ακόμα, λοιπόν, διαρκεί προσφέρουμε με τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε, τις διαδικτυακές παραστάσεις δηλαδή, μια μικρή ανάσα τέχνης στον κόσμο. Αν και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον παλμό των θεατών σε μια ζωντανή παράσταση. Μας λείπει αυτό» είπε στο pontos-news.gr ο σκηνοθέτης.
«Μια παράσταση ανθρωπιστικού περιεχόμενου είναι πάντα επίκαιρη»
Ο Παύλος Κουρτίδης παίρνει ως αφετηρία τα γεγονότα που συνέβησαν στον Πόντο, για να μιλήσει και για τους Αρμένιους, τους Κούρδους, τους εβραίους, τους Ινδιάνους, όλους όσοι υπέστησαν γενοκτονία, αλλά και για τους σημερινούς ξεριζωμένους και τις σημερινές χαμένες ζωές.
«Πιστεύω πως μια παράσταση ανθρωπιστικού περιεχομένου είναι πάντα επίκαιρη. Εμείς ας γίνουμε μεταφορείς μηνυμάτων ώστε να θυμόμαστε το παρελθόν αλλά με γνώμονα ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απαντώντας στην ερώτηση γιατί να δει κάποιος σήμερα την παράσταση.
Κυρίως, όμως, ο σκηνοθέτης και χορογράφος μιλά –και μέσα από τη δουλειά του– για ένα αύριο που οραματίζεται, χωρίς διακρίσεις και με ανθρωπιά. «Ειδικά τώρα, ο κόσμος χρειάζεται κυρίως ανθρωπιά», προσθέτει.
Επί σκηνής, όπως λέει, οι συντελεστές ευελπιστούν να μεταφέρουν τη μνήμη, την αγάπη, τον πόνο, την απώλεια, «και τέλος την ανάδειξη της ίδιας της ζωής, που είναι τα παιδιά μας, το αύριο».
Και καταλήγει ο Παύλος Κουρτίδης: «Η κοινωνία μας σήμερα είναι μια πολιτισμική ζούγκλα. Το βασικό μας μέλημα είναι να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Αυτή η παράσταση έχει ένα παγκόσμιο μήνυμα για όλους που υπέστησαν γενοκτονία. Εμείς αντλούμε τα ιστορικά γεγονότα και περνάμε μπροστά. Είμαστε εδώ σήμερα, και αυτό έχει τεράστια δύναμη».
Για την παράσταση Γενοκτονία σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Παύλου Κουρτίδη, σε συνεργασία με το Θεατροκίνημα, εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr.
Γεωργία Βορύλλα