Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται, σήμερα, τον Άρη στην Τούμπα για το κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.
Ένα ντέρμπι που είναι από τα ιστορικότερα στη χώρα μας, καθώς χρονολογείται από το… 1925. Ναι, σωστά! Πριν από την ίδρυση του ΠΑΟΚ!
Στις 9 Αυγούστου του 1925 οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης έδιναν ένα από τα πλέον ιστορικά μεταξύ τους ντέρμπι, καθώς ο νικητής θα κατοχύρωνε τα κιτρινόμαυρα.
Ο νικητής ήταν ο Άρης (με 5-2) και έτσι στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ άλλαξε χρώματα και πήρε τα ασπρόμαυρα, τα οποία φοράει μέχρι σήμερα.
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το ντέρμπι Άρης και ΠΑΟΚ έχει τις ρίζες του από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 με τους «κιτρινόμαυρους» να εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους γηγενείς και την αστική τάξη και τους «ασπρόμαυρους» το προσφυγικό στοιχείο της πόλης.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (1924). Από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα (1926) ο ΠΑΟΚ.
Ο Άρης είχε ιδρυθεί από το 1914 και είχε ως χρώματα τα «κιτρινόμαυρα», όμως τα ίδια χρώματα έφερε και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα η κόντρα των δύο ομάδων μεγάλωσε όταν τέσσερις Κωνσταντινουπολίτες ποδοσφαιριστές του Άρη (Βεντουρέλης, Αρμάς, Πάγκαλος, Μαλτζέζος) άλλαξαν στρατόπεδο και πήγαν στην ΑΕΚΘ.
Επί προσθέτως και ο πρώτος ύμνος του ΠΑΟΚ τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή».
Τελικά το 1925, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ αποφάσισαν πως δεν γίνεται δύο ομάδες από την ίδια πόλη να φέρουν τα ίδια χρώματα και έτσι αποφάσισαν να δώσουν φιλικό παιχνίδι, με τον νικητή να παίρνει μία για πάντα τα κιτρινόμαυρα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως εκείνη την εποχή τα φιλικά μεταξύ των δύο ομάδων είχαν την ίδια σημασία με τους επίσημους αγώνες.
Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν στο γήπεδο του Ηρακλή, με την ατμόσφαιρα του ματς να είναι ηλεκτρισμένη από το πρώτο λεπτό.
Ο Άρης ήταν πιο έμπειρη ομάδα, όμως ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κατάφερε να αιφνιδιάσει, περνώντας μπροστά στο σκορ με 0-2. Ο Άρης κατάφερε γρήγορα να ισοφαρίσει με τις δύο ομάδες να τελειώνουν το πρώτο ημίχρονο με 2-2.
Στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης μίλησε η εμπειρία του Άρη, ο οποίος τελικά κέρδισε με 5-2 και κατοχύρωσε τα χρώματα, τα οποία φοράει μέχρι και σήμερα.
Όπως διαβάζουμε σε εφημερίδες της εποχής οι παίκτες της Ένωσης Κωνσταντινούπολης είχαν έντονα παράπονα από τον διαιτητή Κωτούλα. Μάλιστα ο αρχηγός των ηττημένων Α. Αρμάς, πρώην παίκτης του Άρη, αποχώρησε μαζί με την ομάδα του λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, διαμαρτυρόμενος για ένα πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την εφημερίδα Μακεδονικά Νέα στις 10/8/1925: «Κατά το δεύτερον ημίχρονον οι του Άρεως επιτυγχάνουν δύο τέρματα, ο αγώνα εξακολουθεί όταν ο διαιτητής σφυρίζει ένα πέναλτι εις βάρος της Ε.Κ. (σ.σ. Ένωση Κωνσταντινουπολιτών) το οποίοι οι παίκται της αμφισβητούν. Προ της επιμονής του διαιτητού ο τερματοφύλακας της Ένωσ. Κων/πολιτών εγκαταλείπει το τέρμα ανοικτόν, το σουτ δίδεται, σημειουμένου ούτω και πέμπτου τέρματος, η δε ομάς της Έν. Κων/πολιτών αποχωρεί εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, του γηπέδου».
Οι 11 ποδοσφαιριστές του Άρη που κατοχύρωσαν για πάντα τα χρώματα του συλλόγου ήταν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης, Βλαχόπουλος.
Οι 11 ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ: Νικολάου, Αρμάς, Βεντουρέλης, Σπανούδης, Γεωργιάδης, Σκέμπερ, Καρυωτάκης, Μπατζόγλου, Μακαρονόπουλος, Πάγκαλος, Κούνδουρος.
Αθανάσιος Νικηταράς