Την ώρα που η κακοκαιρία «Μήδεια» χτυπάει την Κρήτη, σήμερα, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στην Εύβοια που θρηνεί και δύο νεκρούς.
Αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 σπίτια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς υποσχέθηκε ότι μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στις περισσότερες περιοχές.
«Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο την Αττική». «Αυτή τη στιγμή είχαμε ένα καθολικό μέτωπο, μόνο στην Εύβοια αλλάξαν 500 στύλοι και χρειάστηκε να γίνουν 5 διαφορετικές οδεύσεις», εξήγησε και τόνισε ότι ΕΜΑΚ και Στρατός δουλεύουν όλο το βράδυ με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ρίχνει τις ευθύνες για τις βλάβες στον ΔΕΔΔΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια κράτησε ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο παρά τη σφοδρή χιονόπτωση. Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ «δείχνει» την Περιφέρεια ως υπεύθυνη για την ύπαρξη προβλημάτων που προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. «Όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε πως για το θέμα των κλαδιών των δέντρων «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα».
Το ζήτημα είναι πως περίπου δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και άρα χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, με χαλασμένα τρόφιμα στα ψυγεία και πολλές ιατρικές συσκευές απαραίτητες για την επιβίωση ασθενών σε αχρηστία. Η αγανάκτησή τους είναι μεγάλη και δικαιολογημένη, ωστόσο όπως σημειώνουν οι αρμόδιες Αρχές δίνεται πραγματική μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθούν τα προβλήματα πριν πέσει το σκοτάδι.