Με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ να δείχνουν νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων (αλλά και κρούσματα σε τετραψήφια νούμερα), είναι έκδηλη η ανησυχία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Μάλιστα, αυτή τη φορά έχουν να συνυπολογίσουν τις μεταλλάξεις, που κάνουν τον SARS-CoV-2 ακόμα πιο μεταδοτικό.
Από τα 1.222 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 583 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σε ολικό lockdown έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικά παραμένει το κέντρο της Αθήνας (178 νέα κρούσματα), ενώ σε… άνοδο είναι ο Πειραιάς και τη Ανατολική Αττική.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πώς στην Αττική κάθε πέντε ημέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες.
«Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί και άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει», είπε αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας RT και στα μέτρα που ελήφθησαν.
Ήδη υπάρχουν σκέψεις για τη χρήση διπλής μάσκας, για περαιτέρω προστασία από τον κορονοϊό. Η υποεπιτροπή που δημιουργήθηκε συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ για το ενδεχόμενο να χρειαστεί επικαιροποίηση της οδηγίας, αρχικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ωστόσο, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου υπενθύμισε ότι εάν σε ένα περιβάλλον φοράει μάσκα ο ένας στους πέντε τότε η δική του προστασία μειώνεται στο 7%.