Όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια πάνω στην οποία πέφτουν σταγονίδια κορονοϊού, τόσο λιγότερο θα επιβιώσουν, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης και μετάδοσης του, στους ανθρώπους.
Ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, Physics of Fluids.
Βασιζόμενοι σ’ αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου, συστήνουν να γίνουν αλλαγές σε νοσοκομεία και σε γραφεία, με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι δήλωσε σχετικά: «Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά».
Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.
Οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορονοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.
- Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Πάνο Δρακόπουλο.