Σε θάνατο καταδικάστηκε σήμερα ένας 30χρονος Ιάπωνας από δικαστήριο του Τόκιο για τη δολοφονία το 2017 εννέα ανθρώπων, τους οποίους προσέλκυσε διαδοχικά στο σπίτι του αφού τους εντόπισε στο Twitter. Με την απόφαση αυτή έκλεισε η πολύκροτη δίκη που είχε γίνει πρωτοσέλιδο στην Ιαπωνία, του «δολοφόνου του Twitter», όπως χαρακτηρίστηκε ο κατηγορούμενος επειδή είχε έρθει σε επαφή με τα θύματά του μέσω της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Επιβλήθηκε η θανατική ποινή», δήλωσε αξιωματούχος του δικαστηρίου.
Ο κατηγορούμενος Τακαχίρο Σιραΐσι ομολόγησε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι σκότωσε και διαμέλισε εννέα ανθρώπους ηλικίας 15 ως 26 ετών, οι οκτώ από τους οποίους ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σιραΐσι στραγγάλισε και διαμέλισε τα θύματά του από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του 2017, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ενώ φέρεται ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και τις οκτώ γυναίκες.
Οι συνήγοροί του, οι οποίοι είχαν ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης στον 30χρονο, επιχειρηματολόγησαν στο δικαστήριο ότι τα θύματά του –τα οποία είχαν εκφράσει τάσεις αυτοκτονίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– είχαν δώσει την συγκατάθεσή τους για να πεθάνουν.
Ωστόσο η εκδοχή αυτή, την οποία αμφισβήτησε ακόμη και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
«Κανένα από τα εννέα θύματα δεν είχε συναινέσει να πεθάνει, ούτε καν εμμέσως», δήλωσε ο δικαστής Ναοκούνι Γιάνο, ο οποίος προέδρευσε της δίκης, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο δικαστής υπογράμμισε ότι η ψυχική κατάσταση του κατηγορουμένου επιτρέπει να κριθεί υπεύθυνος για τους φόνους, σημειώνοντας ότι οι πράξεις αυτές είναι «εξαιρετικά σοβαρές» και ότι «συνεθλίβη η αξιοπρέπεια» των θυμάτων.
Ο Σιραΐσι προσέγγιζε τα θύματά του στο Twitter λέγοντάς τους ότι μπορούσε να τα βοηθήσει στα σχέδιά τους να αυτοκτονήσουν, ακόμη και να πεθάνει δίπλα τους.
Ο κατηγορούμενος δικαζόταν επίσης για τον διαμελισμό των θυμάτων του και την αποθήκευσή τους σε καταψύκτες στο μικρό διαμέρισμά του στη Ζάμα, νοτιοδυτικά του Τόκιο, το οποίο η αστυνομία ανακάλυψε στις 31 Οκτωβρίου του 2017.
Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Σιραΐσι είχε δηλώσει πριν από τη δίκη του ότι ακόμη κι αν καταδικαστεί σε θάνατο, δεν θα ασκήσει έφεση.
Η πιο πρόσφατη εκτέλεση στην Ιαπωνία έγινε πριν από έναν χρόνο. Ο θανατοποινίτης που εκτελέστηκε ήταν ένας Κινέζος που κρίθηκε ένοχος για το φόνο τεσσάρων μελών μιας οικογένειας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιαπωνίας το 2003.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.