«Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για το χθεσινό συμβάν.
Το ΥΠΠΟΑ τονίζει ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις «δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013» και προσθέτει πως «η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα».
Σημειώνει ακόμη ότι μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014.
«Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους», αναφέρει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του και υπενθυμίζει ότι 2018 υπήρξαν βροχοπτώσεις «που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα».