Εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και η αναστήλωση του μοναστηριού του Οσίου Συμεών του Στυλίτη στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, κοντά στο Σαμαντάγκ, το μεσαιωνικό λιμάνι της Αντιόχειας στις εκβολές του ποταμού Ορόντη.
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, σύμφωνα με το Anadolu, το μνημείο θα αποτελέσει τον πυρήνα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.
Το μοναστήρι του Οσίου Συμεών θεωρείται ένα παλαιοχριστιανικό κέντρο, αφιερωμένο στην θρησκευτική εκπαίδευση. Ιδρύθηκε τον 6ο αι. από τον γεννημένο στην Αντιόχεια ασκητή, ο οποίος υπήρξε εισηγητής του Στυλιτισμού καθώς έζησε για 37 χρόνια όρθιος στην κορυφή ενός στύλου, με προσευχή και μετάνοια.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η τρίτη φάση των ανασκαφών – οι πρώτες έγιναν από Γάλλους τη δεκαετία του 1930 και οι δεύτερες από Γεωργιανούς τη δεκαετία του 1960. Στην 81.000 τετραγωνικών μέτρων ανασκαφή εργάζονται 15 άτομα, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο φως το καθολικό της μονής, το βαπιστήριο και την κινστέρνα.
Επικεφαλής είναι η δρ Αϊσέ Ερσόι από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι, η ομάδα της οποίας ήδη ανακάλυψε το ψηφιδωτό πάτωμα του ναού, το οποίο έχει απεικονίσεις ζώων. Όπως είπε στο Anadolu, οι σεισμοί κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του μοναστηριού, το οποίο θα «ξαναχτιστεί» με τρισδιάστατη απεικόνιση.
Επίσης, η εκτεταμένη χρήση γυάλινων ψηφίδων είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πατώματος να έχει καταστραφεί. Ωστόσο, οι ανασκαφείς βρήκαν μια επιγραφή που βοηθά στη χρονολόγηση – «αναστηλώσαμε αυτή την όμορφη περιοχή» γράφει.
Οι ανασκαφές στο βαπτιστήριο αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021· πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα του μοναστηριού που παραμένει ακόμα «ανέγγιχτο». Σχετικά με τον Όσιο Συμεών, η δρ Αϊσέ Ερσόι είπε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία στην κορυφή του βουνού για να είναι κοντά στον Θεό, αφότου έχασε όλη την οικογένειά του κατά τη διάρκεια ενός σεισμού γύρω στο 530 μ.Χ.
Η φήμη του ασκητή ήταν τέτοια που πιστοί απ’ όλη την Ανατολία έφταναν μέχρι το μοναστήρι για να του ζητήσουν να τους θεραπεύσει και για ν’ ακούσουν τα κηρύγματά του.