Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία κοινού, στον διεθνή διαγωνισμό Museums in Short, κέρδισε μετά από ψηφοφορία η μικρού μήκους ταινία Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η ταινία είναι βασισμένη στην προσωπικότητα του Σελεύκου Α΄, ενός από τους σημαντικότερους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έμελλε να γίνει βασιλιάς και ιδρυτής της Δυναστείας των Σελευκιδών.
Ο διαγωνισμός Museums in Short είναι ένας διεθνής διαγωνισμός για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί για μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2012 ενώ στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 16 χώρες με 57 ταινίες.
Τα συγχαρητήριά του για τη βράβευση εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, κάνοντας λόγο για μια «ξεχωριστή τιμή τόσο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς, όσο και για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η οποία, τηρώντας τη δέσμευσή της για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στηρίζει έμπρακτα και αδιάλειπτα την ΕΦΑ Κιλκίς στο αδιάκοπο και σημαντικό της έργο για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων και των ιστορικών τόπων της περιοχής».
Ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι μια κομβικής σημασίας περιοχή στη μεθόριο της χώρας, με πλούσιο κεφάλαιο αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων, τόσο για τους προϊστορικούς όσο και για τους ιστορικούς και τους βυζαντινούς-μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως και για τη νεότερη ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Σημειώνει, άλλωστε, τις ανασκαφές που έγραψαν και γράφουν ιστορία, όπως αυτές «στους ταφικούς ελληνιστικούς τύμβους στην περιοχή της αρχαίας Ευρωπού, στον ταφικό τύμβο της Εποχής Σιδήρου και στο βυζαντινό φρούριο στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, ή στη ρωμαϊκή πολιτεία του Παλατιανού στα Κρούσια όρη, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία προσθέτουν στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας εμπλουτίζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη, είναι ορισμένα μόνο από τα «κομμάτια» που συνθέτουν το «μωσαϊκό» του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής».
*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ.Κ.