Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τηγανητά φαγητά (πατάτες, ψάρια, σνακ, κ.ά.) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ Φουλάν Χου του Κέντρου Επιστημών Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό Heart, ανέλυσαν στοιχεία από 17 έρευνες έως το 2020. Το συνολικό δείγμα αριθμεί σχεδόν 563.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.726 είχαν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Επιπλέον, αναλύθηκε μια δεύτερη ομάδα έξι μελετών που αφορούσαν συνολικά 755.000 άτομα και σχεδόν 86.000 θανάτους σε βάθος δεκαετίας, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και στους καρδιαγγειακούς θανάτους.
Τα συμπεράσματα για όσους τρώνε τηγανητά
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι σε σχέση με όσους τρώνε τα λιγότερα τηγανητά μέσα στην εβδομάδα, όσοι τρώνε τα περισσότερα έχουν κατά μέσο όρο:
- 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού (εμφράγματος ή εγκεφαλικού),
- 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, και
- 37% για καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο κίνδυνος για έμφραγμα/εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα για κάθε έξτρα 114 γραμμάρια τηγανητού φαγητού την εβδομάδα.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα τηγανητά περιέχουν λιπαρά και επιβλαβή τρανς λιπαρά οξέα. Επίσης το τηγάνισμα αυξάνει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής στο σώμα. Ακόμη, ορισμένα φαγητά, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως επιβαρύνουν επιπρόσθετα την υγεία λόγω του αλατιού που περιέχουν.
- Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.