Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 35-54, με τον μέσο όρο στα 46 έτη, δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών, κατά τις οποίες ο μέσος όρος των νέων λοιμώξεων είναι 657. «Είναι στοιχεία που προβληματίζουν, γι’ αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας», τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία .
Τα περισσότερα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες επτά μέρες ανά 100.000 πληθυσμού, εμφανίζονται σε: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.
«Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Αττική», είπε ο υπουργός. Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον γιατί η Αττική είναι μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα, και δεύτερον λόγω του τρόπου που κινείται η νόσος.
Το αισιόδοξο είναι ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν είχε μεγάλο αρνητικό αποτύπωμα στα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με την καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.
«Οι δείκτες βελτιώνονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων μειώνεται σιγά-σιγά και σταθερά.
Ομαλά κυλά η διαδικασία εμβολιασμού
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού, γίνεται με ομαλό ρυθμό, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όπως ανέφερε η Μαρία Τσολιά.
Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,59% του πληθυσμού.
«Η εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι άριστη, η διαδικασία καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων», ανέφερε.
Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τυχόν φόβοι ή κάποιοι δισταγμοί, και να μην στερήσει κάποιος από τον εαυτό του και τους γύρω του την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός. «Το βέβαιο είναι ότι δεν έγιναν μειώσεις στις προδιαγραφές για την έγκριση των εμβολίων από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα αν θα εμβολιαστούν άτομα που νόσησαν, η Μαρία Τσολιά εξήγησε ότι δεν απαιτείται προηγούμενος εργαστηριακός έλεγχος. «Η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί σύμφωνα με μελέτες τουλάχιστον τρεις μήνες, και ακόμα πιο πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι διαρκεί έως και έξι μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αναβολή του εμβολιασμού για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη (αν κάποιος το επιθυμεί), έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία», κατέληξε.