Ένας 39χρονος προβατοτρόφος με σπουδές στην πληροφορική μαζί με έναν συνομήλικο μηχανικό αυτοκινήτων από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης ασχολούνται με την προβατοτροφία, εφαρμόζοντας αυτοματισμούς στη στάνη. Ο Νίκος Κολτσίδας και ο Στάθης Πασχαλίδης έχουν εγκαταστήσει αυτόματο αρμεκτήριο, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα γαλακτομέτρησης με το οποίο παρακολουθούν τις επιδόσεις του κάθε ζώου ξεχωριστά ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το κοπάδι.
Σε κάθε πρόβατο έχει τοποθετηθεί μια αριθμημένη μικροσυσκευή που βοηθά στην ταυτοποίησή του όταν ανεβαίνει στο αρμεκτήριο
Έχοντας πρόσβαση και από το κινητό τους τηλέφωνο στα δεδομένα του ηλεκτρονικού συστήματος γαλακτομέτρησης, οι προβατοτρόφοι έχουν καταφέρει, μέσα κι από τη γενετική βελτίωση, να αυξήσουν τη μέση απόδοση του κοπαδιού στα 500 λίτρα ανά γαλακτική περίοδο. Παράλληλα διατηρούν σταθερά σε ποσοστό πάνω από 11% το δείκτη λιποπρωτεϊνών, που είναι σημαντική ποιοτική παράμετρος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμή τους γάλακτος.
Επιπλέον, σχετικά πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο στάβλο και ένας αισθητήρας μέτρησης δεδομένων για τη θερμοκρασία, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο στο χώρο.
Ως πτυχιούχος στην εφαρμοσμένη πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με μεταπτυχιακό στα ευφυή συστήματα, με υποτροφία μάλιστα σε αγγλικό πανεπιστήμιο, ο Νίκος Κολτσίδας δεν σταματά να σκέφτεται τρόπους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της μονάδας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζουν μια νέα εφαρμογή, που θα λαμβάνει στοιχεία για την αποδοτικότητα και το κόστος παραγωγής.
Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη μονάδα στον Άγιο Δημήτριος Κοζάνης εφαρμόζεται πρόγραμμα με διασπορά μικροοργανισμών στη στρωμνή των ζώων, ώστε η κοπριά να αποσυντίθεται ταχύτερα και κατόπιν να χρησιμοποιείται στα χωράφια της συνεκμετάλλευσης, μειώνοντας έτσι και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει στο περιβάλλον.
Οι δύο κτηνοτρόφοι συστεγάζουν τα κοπάδια τους εδώ και πριν 18 μήνες, γεγονός που τους επέτρεψε να μειώσουν τους εργάτες που απασχολούσαν όταν λειτουργούσαν ξεχωριστά. Παράλληλα, έχουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
«Η νέα ΚΑΠ επιτάσσει η κτηνοτροφία να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον»
Σύμφωνα με την καθηγήτρια στον τομέα της Ζωικής Παραγωγής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Βίκυ Κρυσταλλίδου, πλέον υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία στα χέρια των κτηνοτρόφων και τα επόμενα χρόνια θα τα δούμε να εφαρμόζονται και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας που σήμερα υπολείπεται έναντι της αγελαδοτροφίας στην εισαγωγή αυτοματισμών.
Όπως είπε, μπορούν να βρεθούν λύσεις με μικρότερο κόστος, οι οποίες θα βοηθήσουν σταδιακά τον παραγωγό.
Σημείωσε ακόμη ότι η νέα ΚΑΠ επιτάσσει η κτηνοτροφία να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και άρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες, για να τους μειώσουν.