Σε μια χρονιά που δεν μοιάζει με καμία άλλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο θίασος των Μωμόγερων αυτό το Δωδεκαήμερο θα μπει σε… lockdown μιας και κατά τη διάρκεια των γιορτών θα παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων και των συναθροίσεων.
Ωστόσο, όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το εθιμικό δρώμενο των Ποντίων δεν έχον παρά να παρακολουθήσουν το διήμερο συνέδριο που θα γίνει μέσω διαδικτύου.
Θέμα του «Μωμο’έρια, από την επιστήμη στην παράδοση». Διοργανώνεται από το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η έναρξη θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας, Λάζαρος Μαλούτας και Παναγιώτης Πλακεντάς αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος των «Μωμόγερων» Κώστας Αλεξανδρίδης.
Στις 19:40 ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Λαογραφίας Ρέας Κακάμπουρα με θέμα την καταγραφή, την έρευνα και τη διαφύλαξη των παραλλαγών του συγκεκριμένου ποντιακού λαϊκού δρώμενου.
Το Σάββατο είναι χωρισμένο σε τέσσερις συνεδρίες. Η πρώτη αφορά τις επιπτώσεις τις εγγραφής στην UNESCO και ξεκινά στις 10:30. Ομιλητές η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θέμης Απατσίδης, και η συνεργάτης του Δήμου Κοζάνης σε θέματα πολιτισμού Ευθυμία Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου.
Η δεύτερη συνεδρία (ξεκινά στις 12:15) είναι επικεντρωμένη στις παραλλαγές των Μωμό’ερων στην περιοχή της Τραπεζούντας, με ομιλητές τον ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Αμαραντίδη και τον πρόεδρο των «Μωμόγερων» Κώστα Αλεξανδρίδη.
Στην τρίτη συνεδρία που ξεκινά στις 5 το απόγευμα θα παρουσιαστούν οι παραλλαγές σε Σταυρίν, Κερασούντα και Καρς (Γαρς). Ομιλητές ο ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης, ο οικονομολόγος και ερευνητής Γιάννης Νικολαΐδης και ο πολιτικός μηχανικός και ερευνητής Αβραάμ Φωτιάδης.
Στην τέταρτη και τελευταία συνεδρία (18:15) θα παρουσιαστούν οι παραλλαγές της Αμισού και της Υοσγάτης, από τους ερευνητές Μιχάλη και Γιάννη Παπαδόπουλο.
Το συντονισμό του διαδικτυακού συνεδρίου έχει αναλάβει η δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, μέσω Zoom και YouTube. Δηλώσεις συμμετοχής στο email [email protected] ή μέσω της σελίδας του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» στο Facebook.