«Έφεσο του δυτικού Πόντου» αποκαλούν οι αρχαιολόγοι την Κίερο ή Προυσιά προς Υπίω, την πόλη που μετονομάστηκε σε Προυσιάδα όταν την κατέκτησε ο βασιλιάς της Βιθυνίας Προυσίας. Βρίσκεται στο νομό Ντούζτζε της σημερινής Τουρκίας και θεωρείται η πιο σημαντική ανασκαφή στην περιοχή, με σχεδόν ανέπαφο υπόγειο αρχαιολογικό πλούτο, όπως για παράδειγμα το αρχαίο θέατρο, τα τείχη, τα υδραγωγεία και τη ρωμαϊκή γέφυρα.
Και αυτή την ανασκαφική περίοδο τα ευρήματα ενθουσίασαν τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πήραν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 12μηνη παράταση για να συνεχίσουν τις έρευνες.
Στο επίκεντρο της ανασκαφής είναι το αρχαίο θέατρο. Ο τάφος ενός μωρού και αρκετά αγάλματα και κομμάτια αγαλμάτων ήρθαν στο φως αυτή τη φορά, παρέχοντας στους ερευνητές ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή στην Ύστερη Αρχαιότητα.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της ανασκαφής δρ Εμρέ Οκάν, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ντούζτζε, η ανασκαφική ομάδα έφερε στο φως ένα μεγάλο μέρος του θεάτρου νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Προυσιάδας, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., χτίστηκαν νέες κατασκευές με την πάροδο του χρόνου.
Ο τάφος εντοπίστηκε σε ένα ασυνήθιστο σημείο, στη σκηνή του θεάτρου, κάτι που για τον δρ Οκάν καταδεικνύει τη διαφορετική χρήση του χώρου κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. «Με βάση τα νομίσματα που βρήκαμε, μπορούμε να πούμε ότι η ταφή έγινε τον 4ο αι.», εξήγησε. Μόλις εξεταστούν τα οστά οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δώσουν πληροφορίες για την ηλικία και το φύλο του μωρού, και για το αν πέθανε από κάποια αρρώστια.
Τα δε αγάλματα που εντοπίστηκαν «δείχνουν» στην ανασκαφική ομάδα ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο κάτω από το πρώτο τμήμα του εδάφους και συνεπώς από εδώ και πέρα την περιμένουν σημαντικές ανακαλύψεις.
- Κεντρική φωτ.: Το θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο της Προυσιάδας στο νομό Ντούζτζε της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu)