pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων

3/06/2017 - 12:32μμ
Στύπα, αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ποντίων - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει ως τουρσί (από την τουρκική λέξη), ωστόσο για τους Πόντιους τα λαχανικά που διατηρούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι τα στύπα, από τη λέξη στυφός, δηλαδή ξινός/οξύς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής διατροφής, τα στύπα παρασκευάζονται με την ίδια φιλοσοφία με την οποία γίνεται το γιαούρτι, δηλαδή με εργαλείο τα βακτηρίδια της γαλακτικής ζύμωσης που θα αποικοδομήσουν μέρος των σακχάρων σε γαλακτικό οξύ, στο οποίο οφείλονται η χαρακτηριστική γεύση αλλά και ο μεγάλος χρόνο συντήρησης. Ωμά λαχανικά μπαίνουν συνήθως σε νερό και αλάτι (σε διάφορες περιοχές έβαζαν και καυτερές πιπεριές ή σκόρδο ή αρωματικά όπως σέλινο), και στη συνέχεια μένουν για αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση.


(Φωτ.: Flickr / Oksana Kiyan)

Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο, οπότε και τα λαχανικά είναι σε αφθονία, ενώ οι ποσότητες που αποθηκεύονταν –συνήθως σε πεντακάθαρα και αποστειρωμένα με καυτό νερό πήλινα δοχεία– θα έπρεπε να είναι τέτοιες ώστε η οικογένεια να βγάλει το χειμώνα κατά τον οποίο οι ανάγκες σε βιταμίνη C αυξάνονται.

Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά. Μόνο τα άσπρα λάχανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σοτάρονται ελαφρά με λίγο κρεμμύδι προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Η μάζα των λαχανικών πιέζεται με μια πέτρα μέσα στην άλμη, και το πήλινο δοχείο (κουτίν’) σκεπάζεται αλλά όχι στεγανά. Η διαδικασία της ζύμωσης ξεκινά μετά από δύο-τρεις ημέρες, όταν εμφανίζονται οι πρώτες φυσαλίδες, και συνήθως ολοκληρώνεται μετά από δύο-τρεις εβδομάδες. Το γαλακτικό οξύ διατηρεί φρέσκο το λαχανικό, ωστόσο μετά τη ζύμωση, και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω οξίνιση, το δοχείο έπρεπε να φυλαχθεί στο υπόγειο (ή στο ψυγείο σήμερα).

Το πιο δημοφιλές είναι το άσπρο λάχανο (λαχανί στύπα, λάχανα τουρσού στα τουρκικά), ωστόσο πρόκειται για μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα φρέσκα λαχανικά (μελιτζάνες, φασολάκια, αγγουράκια, πράσα, τομάτες, πιπεριές κτλ.), και σε μερικά φρούτα όπως τα στυφά αχλάδια και τα άγουρα πεπόνια.

Τα στύπα οι Πόντιοι τα προτιμούν κρύα με λίγο λάδι. Συνήθως τα συνοδεύουν με καυτερή πιπεριά για τη θέρμανση του στόματος. Σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα, εκτός από τη βιταμίνη C μέσα στο χειμώνα, σε εποχές που τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν δυσεύρετα, είναι ότι τα στύπα (όπως όλα τα προϊόντα οξικής ζύμωσης) κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

  • Με πληροφορίες από το Θ. Σαββίδης, Η διατροφή στον Πόντο. Ιστορία, εξέλιξη, λαογραφία, βασικές αρχές, 22002, Θεσσαλονίκη, εκδ. Αφοί Κυριακίδη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

14/12/2025 - 10:21πμ
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

14/12/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

14/12/2025 - 9:11πμ
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

13/12/2025 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

13/12/2025 - 10:59μμ
Τα κορίτσια της Ένωσης Ποντίων Αμβρούργου και Περιχώρων, που βρίσκονται στην Κω (φωτ.: Facebook / Enosi Pontion Ambourgo)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Αμβούργο στα 8α «Διογένεια»: Πόντιοι και Πόντιες της διασποράς στην Κω

13/12/2025 - 8:45μμ
Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Χαλκίδα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα στις γειτονιές της Χαλκίδας με διηγήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες

13/12/2025 - 8:19μμ
Με μπουνάτσες και... μποφόρια, με πλοία και λεωφορεία, ο προορισμός είναι ένας: η Καρδίτσα (φωτ.: Facebook / Γιώργος Ιακωβίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Δείτε: Το ταξίδι προς την Καρδίτσα για το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

13/12/2025 - 7:48μμ
Όλα τα λάβαρα ψηλά, στην έναρξη του Φεστιβάλ
ΠΟΝΤΟΣ

Δείτε live το 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καρδίτσα – Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτυπά δυνατά

13/12/2025 - 6:12μμ
Οι Πόντιοι του «Ξενιτέα» στην Ονειρούπολη (φωτ.: facebook/Ξενιτέας ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρού «Ξενιτέας»: Ποντιακοί χοροί στην Ονειρούπολη και ποντιακά κάλαντα στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

13/12/2025 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες επί της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα σε Δυτική Ελλάδα και Αχαΐα – Συμβολικοί αποκλεισμοί

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

36 λεπτά πριν
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Συννεφιές και τοπικές βροχές, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign