Ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και το Πολιτιστικό Κέντρο Φ.Ο.Μ. ο «Θεόφιλος» σας προσκαλούν στην προβολή του Ιστορικού ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη με τίτλο «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015 στο Θέατρο του Φ.Ο.Μ. στις 19:00.
Ο Φελίξ Σαρτιώ (Felix Sartiaux, 1876-1944) Γάλλος μηχανικός και αρχαιολόγος, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας το 1913, 1914 και 1920. Όταν ξέσπασε ο διωγμός της Φώκαιας στις 12 Ιουνίου 1914 (30 Μαΐου με το παλαιό ημερολόγιο) βρέθηκε εκεί για δεύτερη φορά και οι διωκόμενοι Φωκιανοί βρήκαν προστασία κοντά του, αφού ο επιφανής φιλέλληνας κατόρθωσε με την βοήθεια των συνεργατών του, να υψώσει τη σημαία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε τέσσερα σπίτια και έτσι να σώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη μανία των Τσετών.
Φωτογράφισε όλες τις στιγμές της χαράς και της θλίψης του τόπου, δημοσίευσε κείμενα και πολύ λίγες φωτογραφίες από όσα είχε δει και ζήσει ως μάρτυρας του διωγμού. Όλο του το έργο είναι αφιερωμένο στην τέχνη της Μικράς Ασίας, με επίκεντρο τη Φώκαια.
Αυτή η άγνωστη πτυχή της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους και ειδικότερα των Φωκιανών που η μοίρα τους έλαχε να έχουν υποστεί όχι έναν αλλά δύο διωγμούς, το 1914 και το 1922, έρχεται να φωτιστεί με την πρόσφατη ανακάλυψη από τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή, πρώτα όλου του φωτογραφικού αρχείου του Σαρτιώ και ακολούθως του υπόλοιπου γραπτού του αρχείου. Μέσα στην προσωπική δερμάτινη βαλίτσα του, εκτός από το συμβολικό και ιδιαίτερα συγκινητικό πορτραίτο του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, βρέθηκαν όλα τα άρθρα και οι σημειώσεις του Σαρτιώ και των συνεργατών του για τα θλιβερά γεγονότα του 1914. Μας φανερώνουν δε, τον πλέον σημαντικό μάρτυρα και πιστό φίλο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας που τόσο αγάπησε και υποστήριξε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ύπαρξής του.
Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη διάρκειας 60 περίπου λεπτών που θα προβληθεί με τίτλο «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» παρουσιάζονται τα συμβάντα μέσα από συνεντεύξεις με ιστορικούς, εμπειρογνώμονες, απογόνους από την Φώκαια και του φωτογραφικού αρχείου, με στόχο να τιμηθεί η μνήμη του Σαρτιώ και συγχρόνως να προσφερθεί η ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν 100 χρόνια πριν.