Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα με πρωτοβουλία της Βασώς Ασλανίδου και την καθοδήγηση του μητροπολίτη Τραπεζούντας Κωνστάντιου Β’. Στον Πόντο, πριν από τον ξεριζωμό, η Μέριμνα λειτούργησε εργαστήρια κοπτικής-ραπτικής και εργοχείρων-κοσμημάτων, στα οποία διδασκόταν παράλληλα ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και η ιστορία.
Επίσης, η Μέριμνα ανέλαβε τη διεύθυνση και λειτουργία του Ορφανοτροφείου Τραπεζούντας, περιέθαλψε και βοήθησε στην εγκατάσταση προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και μετέφερε αμερικανική βοήθεια στην απαγορευμένη αρμενική παροικία.
Το 1923 η Μέριμνα επανιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Θάλεια Σαουλίδου και το ζεύγος Ισμήνης και Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, ενώ το 1934 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη. Δραματική χρονιά στην ιστορία της Μέριμνας είναι το 1941, όταν οι Γερμανοί επέταξαν το κτήριό της και κατέστρεψαν όλη την κινητή περιουσία της, με αποτέλεσμα να χαθεί και το αρχείο το σωματείου.
Το 1948 ίδρυσε την παιδούπολη «Άγιος Ευγένιος» (πολιούχος Τραπεζούντας και προστάτης του σωματείου), στην οποία για περισσότερα από δύο χρόνια φιλοξενήθηκαν 60 παιδιά από ακριτικά χωριά της Ελλάδας. Το 1950 ίδρυσε τη «Στέγη Κοριτσιού», όπου κάθε χρόνο περίπου 100 φοιτήτριες και σπουδάστριες έβρισκαν οικογενειακή θαλπωρή, για να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Η «Στέγη Κοριτσιού» το 1964 στεγάστηκε σε σύγχρονο κτήριο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 107.
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών βοήθησε υλικά και ηθικά και τους Κύπριους μετά την εισβολή του «Αττίλα», αφού μέλη της επισκέφθηκαν το νησί το 1974, ενώ το 1976 φιλοξένησε 60 παιδιά από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Το 1976 η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ίδρυσε τον παιδικό σταθμό «Αργώ», που αποτελεί προσφορά στην εργαζόμενη μητέρα και στο παιδί, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1984 σε σύγχρονο κτήριο στην Αρετσού Καλαμαριάς και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το 1983 η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 1990 θεμελίωσε τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που παραχώρησε ο Δήμος Πολίχνης.
Το 1990 στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 107 δημιουργείται ξενώνας για τη φιλοξενία ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, στον οποίο κάθε μέρα φιλοξενούνται 15-18 άτομα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Διαμαντίδειος Στέγη», όπου φιλοξενούνται 55 άτομα της τρίτης ηλικίας.
Τέλος, το 1999 η Μέριμνα συγχρηματοδότησε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, ενώ το 2000 δημιουργήθηκε μουσείο στους ιδιόκτητους χώρους του σωματείου (Βασ. Όλγας 107) για τα εργόχειρα της Μέριμνας, στο οποίο από το 2008 παρέχεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια και μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού.