ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
200 γρ. σπορέλαιο |
ξύσμα από 2 πορτοκάλια |
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού |
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική |
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. |
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, γεμάτη |
για τη γέμιση
5 μήλα πράσινα |
1 κ.σ. χυμό λεμονιού |
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική |
50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα |
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα |
1 κ.γ. κανέλα σκόνη |
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, ή γαρίφαλο |
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
για τη γέμιση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλλα. Αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μίγμα των μήλων στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
για τη μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τοποθετούμε κουταλιές-κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα των μήλων, να πάει παντού, και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50΄.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30΄.
- Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
- Πηγή: akispetretzikis.com.