Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν πιο κοντά «ως σύμμαχοι και ως φίλοι», πρότεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, που μίλησε στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα μέλη της Συμμαχίας, ωστόσο σημείωσε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε ειλικρινά» με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπογράμμισε δε ότι το ΝΑΤΟ παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε να έρθουν κοντά. «Με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συμμαχική αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών.