Τη δέσμευσή του για διάλογο με καλή πίστη με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός πνεύματος αμοιβαιότητας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σήμερα κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
«Ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, η ίδια η Ελλάδα έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών. Τον Μάρτιο, αντιμετωπίσαμε την χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών. Το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα.
»Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας».
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά την περίοδο αυτή προέτρεψε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουν– τότε θα πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο και να αφήσουν να υπερισχύσει το κράτος δικαίου.
«Ειλικρινά, δεσμευόμαστε να διεξάγουμε διάλογο με καλή πίστη. Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας. Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», συμπλήρωσε.
Αναφορά στους S-400
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους S-400 της Τουρκίας και άφησε αιχμές για συνεργασίες με ομάδες τζιχαντιστών: «Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας.
»Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400.
»Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα».
Μιλώντας για τη Ρωσία και την Κίνα, ανέφερε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό χαιρετίζει και τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη. «Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης», υπογράμμισε.
Η επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο μεταξύ, ο Κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνιστούν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδος-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο. Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική», τόνισε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο Άμπου Ντάμπι και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
Δείτε στη συνέχεια ολόκληρη τη δήλωση του πρωθυπουργού:
Επίσκεψη στο Sheikh Zayed Grand Mosque και στο Κέντρο Hedaya
Το Sheikh Zayed Grand Mosque, που έχει χτιστεί προς τιμήν του ιδρυτή της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι. Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μεγάλο Τέμενος, που είναι το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας.
Περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στους οποίους, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί και μάρμαρο ελληνικής προέλευσης.
Τέλος, άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται το Μεγάλο Τέμενος της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, δρ Ali Rashid Al Nuaimi. Απευθυνόμενος στο συνομιλητή του υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το σταθεροποιητικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ηγετικό τους ρόλο ως εκφραστή του μετριοπαθούς, Ισλάμ.