Για τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απαντούν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου.
Αίτια, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «οι διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί χώρο που επεκτείνεται έως και τα 10 μίλια. Επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα των δύο χωρών.
Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, από τη μεριά τους, σημειώνουν ότι η επίμαχη έκθεση εστάλη στο Κογκρέσο πριν από οκτώ περίπου μήνες. Ακόμα, λένε με έμφαση ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων –όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας– «είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης».
Επιπλέον, επαναλαμβάνουν το ελληνικό επιχείρημα ότι αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν, μάλιστα, ότι όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.