«Η χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, απ’ τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας που διεξήχθη σήμερα στη Λευκωσία.
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, η ενεργειακή συνεργασία, το Μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα αλλά και η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβάζει «κατάφορα» το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει και την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος εργάζονται «σκληρά». Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών (Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, κ.ά.).
«Το τουρκολυβικό μνημόνιο βάθυνε την κρίση»
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τέθηκε επί τάπητος το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση «ανύπαρκτων» κοινών θαλασσίων ζωνών, το οποίο «βάθυνε τελικά τη λιβυκή κρίση». Υπογράμμισε ότι πολιτική λύση στη Λιβύη μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους Λίβυους, δίχως την παρουσία ξένων στην επικράτειά της. «Και στο πλαίσιο αυτό είναι χρήσιμες, πάντα, πρωτοβουλίες όπως της Αιγύπτου με τις δύο συναντήσεις της Χουργκάντα. Και βεβαίως η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να συνεισφέρει σε μία ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη», συμπλήρωσε.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
Επίσης, ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε ότι στόχος είναι η ενιαία διζωνική δικοινοτική κυπριακή ομοσπονδία, «μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση για την επανένωση της νήσου».
Ξεκαθάρισε ότι αυτές οι τριμερείς συναντήσεις «δεν αποκλείουν a priori κανέναν», καθώς «δεν είναι σχήματα συνεργασίας τα οποία αποβαίνουν εις βάρος κανενός». Σημείωσε, μάλιστα, πως πριν από ένα μήνα υπεγράφη και το καταστατικό του East Med Gas Forum, ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, συνεργαζόμενες όλες στον ενεργειακό τομέα.
«Και στην ίδια σύμπραξη, θα το ξαναπώ, όπως και στη δική μας τριμερή, θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία. Ποτέ κανείς επί της αρχής δεν την απέκλεισε. Είναι όμως συχνά οι ίδιες οι πράξεις της που τη θέτουν στο περιθώριο και δυστυχώς μια συμπεριφορά της ηγεσίας της, που τελικά αδικεί τον ίδιο τον Τουρκικό λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Αναστασιάδης: Οι τριμερείς δεν στρέφονται εναντίον κανενός
«Όπως συχνά έχουμε τονίσει, οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κανενός, αλλά προωθούν την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε «τους φίλους συνομιλητές ότι έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση από τον τ/κ ηγέτη για πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης». Σημείωσε ακόμη ότι απηύθυνε και επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία δηλώνει διαθέσιμος να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες. Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπάρξει ευνοϊκό κλίμα μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος τόνισε την καλή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τριμερής είναι χώρος για τα κοινά οράματα των χωρών στους διάφορους τομείς και δίνει τη δυνατότητα για τον συντονισμό των θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.