Αν και πρόκειται απλά για προσπάθεια καθυστέρησης και τίποτα παραπάνω, το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από τον Γιάννη Λαγό προκάλεσε αναστάτωση αφού η δίκη έπρεπε να διακοπεί, να έρθει ο συνήγορος του ευρωβουλευτή Κωνσταντίνος Πλεύρης να υποβάλει γραπτώς το αίτημα και στη συνέχεια το δικαστήριο να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασιστεί η νέα σύνθεσή του. Αυτό και έγινε. Όμως και πάλι προέκυψε κώλυμα.
Η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, η Μαρία Βετούλα-Σιμιτζή που ορίστηκε για να κρίνει την αίτηση δήλωσε κώλυμα, επειδή ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Έτσι άλλη σύνθεση δικαστών εξέτασε το κώλυμα της προέδρου και το έκανε δεκτό. Στη θέση της ορίστηκε άλλη πρόεδρος. Από την πλευρά της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη της αιτήματος του Γιάννη Λαγού. Η εισαγγελέας, το ένα από τα δύο πρόσωπα που ο ευρωβουλευτής δεν ζήτησε να εξαιρεθεί από το δικαστήριο, εξήγησε ότι ζητά την απόρριψη του αιτήματος γιατί είναι «αόριστο και απαράδεκτο». Όπως είπε, η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου ασκήθηκε καταχρηστικά από τον κριθέντα ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η πολιτική αγωγή ζήτησε να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του καταδικασθέντα, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης αντιτάχθηκαν λέγοντας ότι αφού έχει ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή.
Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου αποσύρθηκε για να αποφασίσει για να απορρίψει λίγο αργότερα το αίτημα της πολιτικής αγωγής.
Το λόγο έχει αυτή την ώρα ο Κωνσταντίνος Πλεύρης που επανέλαβε πως ο πελάτης του τεκμαίρεται αθώος με αμετάκλητη απόφαση. Επισημαίνει ότι όλα τα ΜΜΕ προεξόφλησαν τη φυλάκιση των καταδικασθέντων. Υποστηρίζει ακόμη ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας κάνοντας λόγο για νίκη της Δημοκρατίας. «Ο επηρεασμός του δικαστηρίου είναι βέβαιος όπως και η παρέμβαση», είπε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.