Σχεδόν έναν χρόνο μετά την παρουσίαση της μακέτας, το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησε από την Ελλάδα για την πόλη Νόργουοκ, στο Κονέκτικατ – πρόκειται για το πρώτο που θα στηθεί σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο πάρκο Irving C. Freese που βρίσκεται στην περιοχή όπου κατοικεί η πλειονότητα των ομογενών.
Το έργο του Γιώργου Κικώτη χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος», η οποία αναλαμβάνει και συντήρησή του.
Τις τελευταίες ημέρες στο εργαστήριο του γλύπτη επικράτησε αναβρασμός, καθώς τα κομμάτια του έργου συσκευάστηκαν προσεκτικά με προορισμό την Αμερική. Η ποντιακή λύρα, ο αετός του Πόντου, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά και ο στίχος «Η Ρωμανία Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» περιλαμβάνονται στη γλυπτική σύνθεση.
Κύριο στοιχείο, όμως, είναι ένα καραβάνι ανθρώπων, που αναπαρίσταται σε μπρούτζο. Στη δε αναθηματική πλάκα γράφει στ’ αγγλικά: «Έχοντας διασκορπιστεί σε όλον τον κόσμο, ξανάχτισαν τα σπίτια και τις ζωές τους και εγκαταστάθηκαν οι ίδιοι και ο πολιτισμός τους χάρη στη σκληρή δουλειά και στην επιμονή τους. Εκ μέρους των παππούδων και των προπαππούδων μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες στη σπουδαία πόλη του Νόργουοκ. Εδώ βρήκαν ένα νέο σπίτι και την ευκαιρία να ζήσουν ελεύθεροι, όπως πρέπει να ζει ο κάθε άνθρωπος».
H Θία Χάλο στη μακέτα του μνημείου (φωτ.: Β. Τσανακτσίδου)
Ο Γιώργος Κικώτης θεωρείται, και όχι άδικα, ο… γλύπτης των Ποντίων, καθώς τουλάχιστον 30 έργα του που είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία και στον ποντιακό πολιτισμό φιλοξενούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας· τελευταίο είναι αυτό που αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, ενώ τον Σεπτέμβριο έγινε η θεμελίωση του μνημείου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.