Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε χθες, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η αναβολή κατά μία εβδομάδα του ραντεβού των «27» λόγω κρούσματος κορονοϊού, έδωσε περιθώριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις και για έντονο παρασκήνιο. Επισήμως, βέβαια, Τούρκοι αξιωματούχοι συντηρούν τους υψηλούς τόνους.
Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας). Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά το δείπνο των ηγετών.
Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας (με πρώτο βήμα την απόσυρση του ερευνητικού Oruç Reis) και το μπαράζ δηλώσεων για την ανάγκη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται ότι απομακρύνουν τα ευρωπαϊκά μέτρα. Η ίδια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρκέστηκε στο ότι «οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν διαθέσιμα για την προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ».
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κυπριακός Τύπος, το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στη Λευκωσία είναι ότι οι «27» αναμένεται να καλωσορίσουν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και να ζητήσουν εκ νέου να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα υποστηρίξουν ότι αναμένουν να ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις για το Κυπριακό.
Επικεφαλής του μπλοκ που δεν επιθυμεί κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είναι η Γερμανία (που αυτό το εξάμηνο ασκεί και την προεδρία της ΕΕ). Μαζί της φέρονται να συντάσσονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται ότι δεν έχουν απόλυτη ταύτιση ως προς την τακτική –παρά την έκτακτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια χθες στη Λευκωσία–, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει τον κίνδυνο από την κυπριακή επιμονή στη διασύνδεση της υπόθεσης της Λευκορωσίας με τις νέες κυρώσεις σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων.
Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία τόνιζε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις και ότι δεν μπορεί να αγνοεί τις προκλήσεις σε βάρος ενός κράτους-μέλους. Πάντως, όλα δείχνουν ότι τελικά καμφθούν οι κυπριακές ενστάσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Παρά την κοινή παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι δεν θέλουν να κλείσουν τα κανάλια επικοινωνίας, ελπίζοντας σε θετική ανταπόκριση από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – κατά την πάγια τακτική, δηλαδή, επιλέγουν τη μέση λύση των προειδοποιήσεων με αυστηρή γλώσσα και όχι το δρόμο των κυρώσεων.
Έτσι, το προσχέδιο των συμπερασμάτων, όπως αναφέρει η Καθημερινή, περιλαμβάνει έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και πιθανώς ξεχωριστή παράγραφο για την Κύπρο.
Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στους ηγέτες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από κύκλο διμερών επαφών.
Αργά χθες το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ. «Έγκαιρη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χρειαζόμαστε μία ενωμένη, σταθερή και αποφασιστική απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της Κύπρου.
Επιμένοντας στη μαξιμαλιστική τουρκική πολιτική, χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα του «περιμένει συγκεκριμένα πράγματα από την ΕΕ», κάνοντας λόγο για επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης, καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου.