«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τώρα πια ήρθε η ώρα της διπλωματίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάικ Πομπέο από τη Σούδα, μετά τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.
Όπως ήταν φυσικό, η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος δεν έλειψαν από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκανε λόγο για προκλητικές ενέργειες από την Άγκυρα, οι οποίες είναι εκτός διεθνούς δικαίου, για αχρείαστα ακραία ρητορική, που φορτίζει το κλίμα, αλλά και για τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της.
«Με ενέργειες, δηλαδή, που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο.
Ακόμα, τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σημείωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται κατά των μονομερών ενεργειών. «Στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας», ανέφερε προσθέτοντας ότι πρόκειται για περιοχή-κλειδί για τη διεθνή σταθερότητα.
Αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας
«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, είπε ότι αιχμή της είναι ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16, αλλά και τα κοινά προγράμματα και οι κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.
Και η ενέργεια ήταν, όμως, στην ατζέντα των επαφών Μητσοτάκη-Πομπέο, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει τη δημιουργία κόμβου μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. «Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας», εξήγησε.
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
Επίσης, σημείωσε ότι υπογράφηκε και μια νέα διμερής συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. «Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα Βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία», είπε.
Μόνιμα στη Σούδα το USS Hershel «Woody» Williams
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Μάικ Πομπέο, μάλιστα, ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams: «Έχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Έχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα».