Ένα πολίτικο γλυκό από… άλλη εποχή, που όμως εξακολουθεί να αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Ας τα ξαναφέρουμε στη μόδα!
ΥΛΙΚΑ
για τα ροξάκια
250 γρ. ή 1 φλ. γάλα |
220 γρ. ή 1 φλ. σπορέλαιο |
20 γρ. νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά |
2 αυγά |
5 κ.σ. κακάο |
1 κ.γ. κανέλα |
½ κ.γ. γαρίφαλο |
100 γρ. καρύδια |
1 μπέικιν πάουντερ |
5 φλ. αλεύρι |
για το σιρόπι
880 γρ. ή 4 φλ. ζάχαρη |
880 γρ. ή 4 φλ. νερό |
1 ξυλάκι κανέλα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τα ροξάκια
- Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το σπορέλαιο, τη λιωμένη μαγιά, και σιγά-σιγά τα 4 φλ. αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ.
- Κρατάμε το ⅓ από τη ζύμη και σ’ αυτό προσθέτουμε το κακάο και τη σκόνη καρυδιού. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (1 φλ.).
- Χωρίζουμε τη λευκή ζύμη στα τέσσερα, όπως κι αυτήν με το κακάο. Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και το κακάο το πλάθουμε σαν κορδόνι.
- Το τοποθετούμε στη μία άκρη του ορθογωνίου και το τυλίγουμε μαζί. Αν θέλουμε ανοίγουμε λίγο το ρολό μας ώστε να μακρύνει, και το χωρίζουμε σε 10-12 ίσα μέρη, τα οποία γυρίζουμε έτσι ώστε να βλέπουμε το ροξάκι και τα πατάμε λιγάκι.
- Ψήνουμε στους 180°C (30΄), μέχρι να ροδίσουν τα ροξάκια μας καλά.
για το σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι κανέλας για 6΄.
- Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο, τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο και έτσι όπως είναι ζεστά ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι (θέλουμε τόσο τα ροξάκια όσο και το σιρόπι να είναι ζεστά).
- Τα αφήνουμε για 10΄ και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
⇔
Αν δεν χωράνε όλα τα ροξάκια να ψηθούν ταυτόχρονα, βάζουμε τα μισά να ψηθούν στο φούρνο, κάνουμε το μισό σιρόπι και τα σιροπιάζουμε. Έπειτα βάζουμε στο φούρνο τα άλλα μισά ροξάκια και ετοιμάζουμε το άλλο μισό σιρόπι για να τα σιροπιάσουμε.
- Πηγή: askitikon.eu.