Έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει και της ειδικής Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου με αποκλειστικά θέματα την Κίνα και την Τουρκία, βρήκε η Ελλάδα, καθώς ο Γάλλος οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου MED7 υπεραμύνθηκε των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων σε ό,τι έχει να κάνει με την Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα ήθελα να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα», είπε ο Εμανουέλ Μαρόν από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας ως «παράνομες» τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επιπλέον, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο κοινός μας στόχος είναι να υπάρχουν κανονικές σχέσεις που θα επιτρέψουν σταθερότητα στην περιοχή με την Τουρκία», με αυστηρή, ωστόσο, προϋπόθεση να «σταματήσουν οι γεωτρήσεις».
Κυρίως, όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας (ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα, αρχικά λόγω της Λιβύης) προειδοποίησε για επέκταση της λίστας των κυρώσεων.
Οι ηγέτες που πήραν μέρος στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο (φωτ.: EPA / Γαλλικό Πρακτορείο)
Εδώ και αρκετές ημέρες είναι σαφές ότι το Παρίσι έχει πάρει… πάνω του το ζήτημα, με πολλούς να βλέπουν παραγκωνισμό της Γερμανίας, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ενδεχομένως το Βερολίνο να αναγκαστεί να… συρθεί στο δρόμο των μέτρων κατά της Άγκυρας ακολουθώντας την ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα βέβαια που το Oruç Reis μπαινοβγαίνει ανενόχλητο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εδώ και έναν μήνα, παραβιάζοντας τα νότια σύνορα της Ευρώπης.
Απόλυτη ταύτιση Ελλάδας-Γαλλίας
Χθες, πάντως, η κοινή οπτική Ελλάδας-Γαλλίας αποτυπώθηκε στη διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, με τον τελευταίο να διατυπώνει επισήμως τη θέση ότι ο ελληνοτουρκικός «διάλογος δεν είναι εφικτός, αν βασίζεται σε εγκατάλειψη επικυριαρχίας ή αίσθημα ενοχής».
Φωτογραφία που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter
Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο status quo των διερευνητικών επαφών του 2016, προκρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Έγγραφη συμφωνία στο Βερολίνο
Πριν από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός σε άρθρό του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Ιουλίου στο Βερολίνο με την τουρκική πλευρά, η οποία έγινε αρχικά γνωστή από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την Αθήνα.
«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού», ανέφερε.
Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί πρωτοβουλία πολυμερούς διάσκεψης που ενδεχομένως να «λειτουργήσει» σαν συνέχεια της τριμερούς στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο Σαρλ Μισέλ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία και ενδεχομένως ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του να είναι η Άγκυρα.
Ωστόσο, όπως διαμηνύει η ελληνική πλευρά, απαράβατος όρος από την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας είναι αφενός να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και αφετέρου στο τραπέζι των συζητήσεων να βρίσκεται και η Κύπρος.