«Τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου Χωρών του Νότου, του ευρωπαϊκού νότου, στέλνουν, σήμερα, στην παράγραφο 6, ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα τα οποία δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους άλλους ηγέτες, μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), στην Κορσική.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη.
«Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Σε ό,τι μας αφορά, ισχύει αυτό, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων», πρόσθεσε.
Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Όπως είπε και ο πρόεδρος Μακρόν, η Κορσική είναι μια γέφυρα ανθρώπων και πολιτισμών στην Μεσόγειο που μας δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της κοινής μας θάλασσας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μακρόν, τον φίλο Εμανουέλα, για την άριστη προετοιμασία, τη θερμή φιλοξενία, αλλά και την εξαιρετικά γόνιμη διμερή συνάντηση που είχαμε», τόνισε.
«Από τα λόγια συμπαράστασης στις πράξεις αλληλεγγύης»
Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Μεταναστευτικό και για «τα τελευταία θλιβερά γεγονότα» στη Μόρια της Λέσβου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου «σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος» και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη «οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης».
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά. «Αυτή η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όπως έχει πει και ο πρόεδρος Μακρόν, πρόκειται για τη “mare nostrum”, τη δική μας θάλασσα, την ευρωπαϊκή θάλασσα. Και ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη».
Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. «Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, όπως είπε και ο πρόεδρος Μακρόν, υπάρχει, πάντα, η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία αφορούν τη Μεσόγειο.
Και εξήγησε: «Τι συμβαίνει στη Λιβύη, πώς θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την επιχείρηση “Ειρήνη”, τι συμβαίνει στη Συρία, τι συμβαίνει στο Λίβανο που συνεχίζει να δοκιμάζεται από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου. Να σχολιάσουμε και να χαιρετίσουμε την ιστορική σημαντική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ίσως μια καλή, θετική είδηση μετά από πολύ καιρό στη Μέση Ανατολή.
»Να συζητήσουμε, βέβαια, και για τις οικονομικές προκλήσεις, το πόσο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ευρωπαϊκός νότος για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή υπέρβαση όπως αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου».