Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, αναφέρεται στα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου Covid-19, όπως και στο καθοριστικής σημασίας θέμα του εμβολίου.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτρέψουμε στα παιδιά να επιστρέψουν στις τάξεις τους υπό συνθήκες ασφαλείας», τονίζει η επίτροπος. Προσθέτει ότι «τα επιδημιολογικά και κλινικά στοιχεία που αφορούν τα παιδιά είναι ακόμη περιορισμένα», αλλά και ότι «οι μελέτες, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι η μετάδοση από παιδί σε παιδί στα σχολεία είναι σπάνιο φαινόμενο και ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».
«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι όταν εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας και όταν οι μαθητές μοιράζονται σε διάφορες ομάδες, είναι αρκετά απίθανο να σημειωθούν, μέσα στα σχολεία, περισσότερες μολύνσεις απ’ ότι σε άλλους χώρους», εξηγεί η επίτροπος.
Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, καθιστά σαφές ότι «είναι οι χώρες μέλη που πρέπει να αποφασίσουν αν είναι υποχρεωτική, και από ποια ηλικία και πέρα».
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, η Στέλλα Κυριακίδου υπενθυμίζει ότι την περασμένη Πέμπτη η ΕΕ υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο με την εταιρεία Astrazeneca και εκτιμά (χωρίς να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα) ότι το πρώτο εμβόλιο μπορεί να διατεθεί προς το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου. «Μέχρι τότε, η αυτοπειθαρχία μας είναι η καλύτερη άμυνα από τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να μας κουράσουν οι διάφοροι περιορισμοί», καταλήγει η αρμόδια επίτροπος.
Η Στέλλα Κυριακίδου (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου φαίνεται να «κλειδώνει» το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, αφού η επιτροπή των ειδικών, εισηγείται στην κυβέρνηση να μεταθέσει την έναρξη, με βάση τη σημερινή εικόνα της πανδημίας.
Την Τρίτη (1/9), πάντως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει την τελική ημερομηνία.
Για την ώρα, τα σενάρια είναι τρία, με το πρώτο, για άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 14η Σεπτεμβρίου με τα σχολεία να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κι ασφάλειας. Ένα ακόμη σενάριο θέλει το άνοιγμα να γίνει σε δύο φάσεις, με τα δημοτικά να προηγούνται των γυμνασίων και λυκείων, καθώς τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν πολύ μικρά ποσοστά μετάδοσης της νόσου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας-προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, επισήμανε ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για 7-10 ημέρες μετά τις διακοπές, με χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Ο Δ. Παρασκευής εξηγεί ότι αντίθετα με ένα κατάστημα όπου τα άτομα συγχρωτίζονται, στις τάξεις οι μαθητές κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις. Αν χαλαρώνει η εφαρμογή του μέτρου της φυσικής απόστασης η χρήση μάσκας ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο, ανέφερε ο καθηγητής.
- Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ert.gr