Το πολίτικο κεμπάπ παραμένει ασυναγώνιστο σε γεύση και άρωμα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, οι νοικοκυρές επιλέγουν να το φτιάχνουν με κοτόπουλο για να είναι πιο ελαφρύ και για να καλύπτει και άλλες γευστικές προτιμήσεις.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι δοκιμασμένη και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Εξάλλου φέρει βαριά υπογραφή, του Χριστόφορου Πέσκια.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά κοτόπουλου, από μπούτι |
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο |
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη |
1 κοφτό κ.γ. κύμινο |
½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο |
1 κ.γ. ρίγανη ξερή |
¼ ματσάκι ρίγανη φρέσκια (τα φυλλαράκια) |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά |
100 γρ. ψίχουλα ψωμιού μπαγιάτικου |
1 κοφτό κ.γ. πάπρικα καυτερή (προαιρετικά) |
1 κοφτό κ.γ. σουμάκ |
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες |
20 ml ξίδι από ρόδι (ή 1 κ.σ. ξίδι κόκκινο μαζί με 1 κ.σ. πετιμέζι) |
100 ml ελαιόλαδο |
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο |
για το σερβίρισμα
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες |
1 κοφτό κ.γ. σουμάκ |
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο |
χυμό από ½ λεμόνι |
γιαούρτι στραγγιστό |
κυπριακές πίτες (ή αραβικές) ψημένες |
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με το σουμάκ, το μαϊντανό, το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κεμπάπ και ζυμώνουμε για 2-3΄. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 60΄ έτσι ώστε να βγουν τα αρώματά τους.
- Πλάθουμε τα κεμπάπ πάνω σε μεταλλικές πλατιές σούβλες και τα ψήνουμε – ιδανικά στα κάρβουνα. Αν δεν έχουμε κάρβουνα, μπορείτε να τα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου αφού τον προθερμάνουμε πρώτα πολύ καλά. Αν δεν έχουμε ούτε μεταλλικές σούβλες, πλάθουμε τα κεμπάπ σε σουτζουκάκια, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ αμέσως όσο είναι ακόμη ζεστά, μαζί με όλα τα υλικά της συνοδείας.
- Πηγή: Χριστόφορος Πέσκιας / olivemagazine.gr.