Αποκλειστικές εικόνες από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μεγάλο τζαμί κατέγραψε η κάμερα και η ανταποκρίτριά της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου. Τα σύμβολα του χριστιανισμού και τα σπάνια ψηφιδωτά έχουν καλυφθεί και τίποτε στο εσωτερικό του ναού δεν θυμίζει το χαρακτήρα που είχε ως παγκόσμιο μνημείο.
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ αναφέρει:
«Λίγος κόσμος, σκόρπιος στην Πλατεία Σουλταναχμέτ μπροστά από το τόσο γνώριμο κτήριο της Αγίας Σοφίας που τώρα λέγεται «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας», ύστερα από τη βίαιη εναλλαγή του την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα ο χώρος της πλατείας είναι πεντακάθαρος.
»Τα αυτοκίνητα του δήμου έχουν καθαρίσει τους διαδρόμους, δεν υπάρχουν πλέον σκουπίδια – ούτε μία πλαστική σακούλα. Αφαιρούνται σιγά-σιγά και τα κιγκλιδώματα που είχε στήσει η δημοτική αστυνομία για να ελέγχει το πλήθος. Επικρατεί ησυχία, καμία σχέση με τη βοή και τις κραυγές του πλήθους των 350.000 πιστών που έσπευσαν να προσευχηθούν στο πρώτο ναμάζι του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας την περασμένη Παρασκευή.
»Προχωρώντας προς την είσοδο, είδαμε ότι ο χώρος αριστερά και δεξιά της εισόδου είχε χωριστεί. Δεκάδες χαλάκια για την προσευχή, για όσους δεν χωράνε μέσα στην Αγία Σοφία. Αριστερά οι γυναίκες, δεξιά οι άνδρες.
»Παντού αστυνομικοί. Στην είσοδο του μνημείου δεν μας σταματούν για έλεγχο, παρά μόνο για να μας δώσουν την υποχρεωτική μαντίλα για να μπούμε. Δεν πιστεύουμε την τύχη μας.
»Στον έσω νάρθηκα βλέπουμε να έχουν τοποθετηθεί τα οριζόντια ράφια για τα παπούτσια των επισκεπτών. Όποιος μπει στον κυρίως χώρο πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του όπως επιβάλλει το Ισλάμ. Κάνουμε και εμείς το ίδιο.
»Η πρώτη αίσθησή μας, μια αίσθηση κλειστοφοβίας. Τα πάντα καλυμμένα με ύφασμα. Το περίφημο ψηφιδωτό της ένθρονης Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, ψηλά στην αψίδα του ναού, που έβλεπε κανείς μόλις έμπαινε, είναι τώρα καλυμμένο με λωρίδες από καραβόπανο. Όλα τα χριστιανικά σύμβολα έχουν καλυφθεί (ακόμη και οι σκαλωσιές) με σκούρο κόκκινο πανί.
Το χοντρό μάλλινο χαλί σε πετρόλ χρώμα καλύπτει όλο το υπέροχο μαρμάρινο δάπεδο με τους μοναδικούς κυματισμούς».
Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας
Συνεχίζοντας την ανταπόκρισή της η Αριάνα Φερεντίνου, επισημαίνει: «Μόνο το ομφάλιο έχει μείνει ακάλυπτο, εκεί που στέφονταν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Ένα κιγκλίδωμα το προστατεύει. Ζητάμε να πάμε πάνω στο γυναικωνίτη για να δούμε τουλάχιστον αν το υπέροχο ψηφιδωτό της Δέησης είναι ακάλυπτο. Η είσοδος στο γυναικωνίτη, όμως, απαγορεύεται.
»Μέσα στον κυρίως ναό άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως Τούρκοι πιστοί που έρχονται να προσευχηθούν στο νέο τζαμί της Πόλης. Οι γυναίκες μαυροφορεμένες ή απλώς με μαντίλα, μουσουλμάνοι από το εξωτερικό, από την Αγγλία, τη Γερμανία, τη ΝΑ Ασία, τις αραβικές χώρες.
»Πολλοί προσεύχονται καθισμένοι στο πάτωμα, κάποιοι κλαίνε στην προσευχή τους. Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Όταν ρωτάμε αν ξέρουν ότι το κτήριο χτίστηκε ως εκκλησία πριν από τη γέννηση του Μωάμεθ, μας απαντούν: Ο σουλτάνος Μωάμεθ που πήρε την Πόλη, μας το άφησε ως κληροδότημα. Κάποιοι άλλοι όμως θα ήθελαν τα χριστιανικά σύμβολα, οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά να είναι ανοικτά για να υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στις θρησκείες.
»Φεύγουμε με πολλές εικόνες και ανάμικτα αισθήματα. Η Αγία Σοφία που ξέραμε δεν είναι εδώ. Ο χώρος είναι μουντός και ασφυκτικός. Η ανθρωπογεωγραφία έχει αλλάξει.
»Και στα 100 παράθυρα του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας, οι ακτίνες του ηλίου δεν στέλνουν πια το ίδιο φως.
- Πηγή: ert.gr.