Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των πρώην Απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς έγινε σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας φορέων.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής που μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει επισκεφθεί τον τόπο των Απολυμαντηρίων, προκειμένου να αποφανθεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης.
Η επιτροπή θα προσπαθήσει να καταγράψει τις προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του χώρου αυτού, ως ένα «σημαντικό τοπόσημο» για τον προσφυγικό ελληνισμό.
Η συνάντηση εκπροσώπων της επιτροπής (ΦΕΚ2009/31/5/2019) με τον υφυπουργό, έγινε το μεσημέρι, στο Διοικητήριο, παρουσία, υπηρεσιακών παραγόντων και άλλων εμπλεκομένων φορέων.
«Συζητήσαμε για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της παραλίας της Αρετσούς, όπου ήταν τα Απολυμαντήρια, όπου οι χιλιάδες των προσφύγων που ήρθαν από την καθ’ ημάς Ανατολή, από την ευρύτερη Μικρά Ασία, τον Πόντο, από την Καππαδοκία, από την Ανατολική Ρωμυλία» τόνισε ο υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Μακεδονία και η Θράκη ήταν ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων. «Ο ελληνισμός έχει βιώσει την προσφυγιά, έχει ματώσει, έχει δακρύσει όσο κανένας άλλος λαός. Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν την “κιβωτό” των ξεριζωμένων Ελλήνων. Έχουμε χρέος να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να διδάξουμε την ιστορία στους νεότερους», πρόσθεσε.
«Δεδομένη η θέληση του πρωθυπουργού για Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού»
Ο Θεόδωρος Καράογλου υπογράμμισε ότι είναι δεδομένη η θέληση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πάρκο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και τόνισε ότι γίνονται ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.
«Για εμάς το ζήτημα του προσφυγικού ελληνισμού είναι κορυφαίας σημασίας και πρέπει να το αναδείξουμε» είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).
«Υπάρχει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αβραμίδης. Πρόσθεσε ότι «έχει οριστεί το σημείο όπου θα γίνει ο μουσειακός χώρος, ή ότι άλλο αποφασιστεί» και ότι αυτό επιτάσσει η απόδοση τιμής στην μνήμη των προσφύγων.
«Θετική η σύσκεψη αυτή στο ΥΜΑΘ βοηθά να περάσουμε από τα χαρτιά στην πράξη» ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Υπενθύμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί ομόφωνα και ο δήμος με το αίτημα προς την ΕΤΑΔ για παραχώρηση του χώρου, ώστε να γίνει χώρος μνήμης η περιοχή των πρώην Απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς και πρόσθεσε:
«Το να κάνουμε ένα χώρο μνήμης για τους προγόνους μας, είναι μια υποχρέωση που έχουμε όλοι, Καλαμαριώτες και μη, πρόσφυγες και μη, απέναντι σε αυτούς που κατάφεραν αυτούς τους τόπους να τους κάνουν ό,τι είναι σήμερα η Καλαμαριά και η υπόλοιπη Ελλάδα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, καθώς και της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.