Παραδοσιακή ποντιακή συνταγή, εύκολη, γρήγορη και υγιεινή. Ανάλογα με την εποχή μπορεί να προστεθούν παπαρούνες, σέσκουλα, λάπατα και πολλά άλλα χόρτα.
Το μυστικό στη γεύση, βέβαια, είναι το φύλλο να έχει ψηθεί σε τζάκι, με φυσική φωτιά, ώστε να πάρει άρωμα.
6 φύλλα περέκ |
Αγελαδινό βούτυρο ή ελαιόλαδο |
Ελαιόλαδο για τη γέμιση |
3 φρέσκα κρεμμυδάκια |
300 γρ. σπανάκι |
1 πράσο |
30 γρ. αποξηραμένα κιντέατα (τσουκνίδα) ή 100 γρ. φρέσκα |
Λίγο μαιντανό, λίγο άνηθο, λίγο δυόσμο |
Αλάτι και πιπέρι |
- Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο βάζουμε το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά και τα αχνίζουμε με ελάχιστο νεράκι. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
- Βάζουμε βούτυρο ή λάδι στο τηγάνι και βρέχουμε 3 φύλλα μέσα σε ένα ταψί ή μπολ. Πρέπει να τα βουτήξουμε καλά αλλά για λίγο χρόνο (περίπου 4 δευτερόλεπτα) για να μην λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο τηγάνι.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
- Όταν η πίτα ροδοκοκκινίσει από τη μια πλευρά, με ένα πιάτο στο μέγεθος του τηγανιού μας την γυρνάμε και ξανατοποθετούμε βούτυρο ή λάδι στο τηγάνι, για να ψήσουμε και από την άλλη.
Η πίτα είναι έτοιμη!
- Πηγή: perek.gr / @greekmamachef.