Άρθρο του Αλί Αγτσάκουλου (Ali Ağcakulu) στο ahvalnews.com.
Μετάφραση από τα τουρκικά: Σάββας Καλεντερίδης.
Όταν τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου 2020 σκοτώθηκε ο Κασέμ Σολεϊμανί τα θεμέλια της συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας κλονίστηκαν και η Άγκυρα έκανε ένα βήμα για να ενταχθεί και πάλι στον άξονα του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ. Ή προσποιείται ότι έκανε αυτό το βήμα.
Η δολοφονία ήταν πραγματικά ένα νέο ορόσημο για την εξουσία του Ερντογάν.
Την τελευταία δεκαετία συχνά ο Ερντογάν υπερηφανευόταν ότι η Τουρκία δεν ακούει και δεν ρωτά κανέναν, και ότι χαράσσει και υλοποιεί μόνη της την εξωτερική της πολιτική. Έλεγε, επίσης, ότι η χώρα έχει εναλλακτικές (εννοώντας ότι δεν έχει την ανάγκη των ΗΠΑ). Τώρα άρχισε και πάλι να μιλά για τη συνεργασία, την ενότητα και την αλληλεγγύη με το ΝΑΤΟ.
Σχετικά με τη Σύνοδο της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε: «Υπογραμμίσαμε για άλλη μία φορά ότι αναμένουμε συγκεκριμένη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας». Ωστόσο, στη Σύνοδο που είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα ο Ερντογάν έλεγε ότι θα θέσει το θέμα της καταχώρισης του YPG στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τον Απρίλιο, όμως, η Σύνοδος έγινε και –όπως φαίνεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου που παραθέσαμε– δεν τέθηκε κάποιο θέμα για το YPG.
(Φωτ. EPA / Erdem Sahin)
Ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ τον Φεβρουάριο αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο Ιντλίμπ ανέφερε: «Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχουμε αλλάξει άξονα». Με τη δήλωση δε που έκανε ο Ιμπραήμ Καλίν τον Απρίλιο ότι «πολύ πέρα από το Ιντλίμπ και τη Συρία υπάρχει πάντα χώρος για μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας» έγινε εμφανής η μετατόπιση της Τουρκίας και η στροφή προς τις ΗΠΑ.
Μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην ενεργοποιήσει του S-400, η αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε με τη Ρωσία στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, καθώς και η κριτική που ασκεί τελευταία ο Ερντογάν προς τη Μόσχα, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο.
Ναι, η Τουρκία είναι μία χώρα του ΝΑΤΟ. Το δε ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι υπηρετεί τις δημοκρατικές αξίες, ότι δίνει προτεραιότητα για ειρηνική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν, και ότι διασφαλίζει την ελευθερία και την ασφάλεια των κρατών-μελών με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υπηρετούν αυτές τις αρχές με ειλικρίνεια, ωστόσο στρατιωτικοί και πολιτικοί πρέπει επίσης να υιοθετήσουν θεμελιώδεις αξίες, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και η ειρήνη, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
(Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
Η διαδικασία εγκαθίδρυσης ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία που ξεκίνησε το 2011, ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή του συστήματος Προεδρικής Δημοκρατίας το 2018. Το καθεστώς άλλαξε. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις επηρεάστηκαν και αυτές από το μετασχηματισμό. Μετά τις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί (Κεμαλιστές, Γκιουλενιστές και ΝΑΤΟϊκοί) που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του Ερντογάν «εκκαθαρίστηκαν» με στημένες και ανυπόστατες κατηγορίες· από την άλλη πλευρά, έγιναν σχεδόν 40.000 προσλήψεις προσωπικού που συνδέεται με την ιδεολογία του Ερντογάν. Επιπλέον, οι Νέες Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τη RAND Corporation, ετοιμάζονται να προσλάβουν ακόμα 43.000 στρατιωτικούς.
Ακριβώς όπως η πολιτική δύναμη του Ερντογάν βασίζεται στους πιστούς σαλαφιστές*, στις ισλαμικές σέχτες και τους Γκρίζους Λύκους, έτσι και στις Νέες Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι προσλήψεις γίνονται με βάση τα ίδια κριτήρια.
Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι στις νέες προσλήψεις η μερίδα του λέοντος δόθηκε στις σαλαφιστικές σέχτες του Ερντογάν. Οι κατώτεροι και ανώτεροι αξιωματικοί που ενοχλούνται αφενός από την αδυναμία ορισμένων στρατηγών να διαχειριστούν την κατάσταση και αφετέρου από την επιλογή άλλων στρατηγών να προσχωρήσουν στο σαλαφισμό, είτε πετιούνται από το στράτευμα με μαζικές εκκαθαρίσεις, είτε περιμένουν τη στιγμή που θα έλθει η δική τους σειρά.
Έτσι, ενώ από τη μία πλευρά επιχειρείται η ουδετεροποίηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, από την άλλη σχεδιάζεται και επιχειρείται με αμείωτη ένταση η δημιουργία σαλαφιστικής ταυτότητας. Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν διατηρήσει την παλιά εθνικιστική τους ταυτότητα, θα έβρισκαν να πουν δυο λόγια για τη γενοκτονία των Ουιγούρων της Κίνας. Όμως δεν είναι μυστικό ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουν τις σαλαφιστικές δομές στη Μέση Ανατολή.
Ο κεμαλισμός πέθανε, ζήτω(!) ο ερντογανισμός
Όμως, οι αξιωματικοί που έχουν αλλάξει ταυτότητα και έχουν αποξενωθεί από τη φύση τους, μπορεί να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες του ΝΑΤΟ;
Ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, αστυνομικός στην Άγκυρα, πυροβόλησε πισώπλατα και σκότωσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια μιας έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, φώναζε τον ύμνο της οργάνωσης αλ Νούσρα, ενός κλάδου της αλ Κάιντα ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από την τουρκική κυβέρνηση.
(Φωτ.: EPA / εφημερίδα Sözcü / DEPO Photos Turkey Out)
Άλλη μία δολοφονία που σχετίζεται με την αλ Κάιντα έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Ένας μαθητής της Ακαδημίας Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εκπαιδευόταν στη ναυτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, τον Δεκέμβριο του 2019 σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιωτικούς. Στην έρευνα, η οποία έληξε τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκαν οι σύνδεσμοι του Σαουδάραβα στρατιωτικού με την αλ Κάιντα.
Αυτά τα δύο παραδείγματα δείχνουν ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις –οι οποίες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και το προσωπικό τους είναι πλέον σαλαφιστές–, θα αντιμετωπίσουν βαθύτερα προβλήματα στις σχέσεις τους με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ από τώρα και στο εξής. Φανταστείτε Τούρκους σαλαφιστές στρατιωτικούς να συμμετέχουν σε κοινές διαδικασίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στρατιωτικούς, όταν όσο ήταν νέοι το υποσυνείδητό τους μολυνόταν επί δεκαετίες με την εχθρότητα εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ.
Μήπως δεν είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αντιαμερικανισμό, ως αποτέλεσμα της απόφασής να κάνει συνεχή προπαγάνδα εναντίον των ΗΠΑ;
Φυσικά, οι κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Η έκταση της πιθανής καταστροφής αυξάνεται όταν αυτοί που είναι εχθρικοί από τη φύση τους προς τη Συμμαχία, τα μέλη της και τις αξίες τους, γίνονται ανώτεροι διευθυντές του αξιωματούχοι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του τουρκικού κράτους.
Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το σχέδιο που το μάθαμε επειδή αποκαλύφθηκε: Το 2014 σε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της ΜΙΤ, ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος ακούγεται να λέει: «Μπορώ να στείλω τέσσερα άτομα στη Συρία, να τους βάλω να ρίξουν τέσσερις ρουκέτες προς την Τουρκία και να δημιουργήσουν έτσι αιτία πολέμου. Μπορώ επίσης να βάλω να επιτεθούν στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ».
Επίσης είναι γνωστό ότι έδαφος της Τουρκίας βρίσκεται υπό την προστασία του ΝΑΤΟ και θεωρείται έδαφός του. Συνεπώς, ο διοικητής της MIT μιλούσε για μια προβοκάτσια που θα διοργάνωνε ουσιαστικά κατά του ΝΑΤΟ. Στην ίδια συνομιλία που διέρρευσε παραδέχτηκε επίσης ότι 2000 στάλθηκαν σε τρομοκράτες στη Συρία φορτηγά με πυρομαχικά.
(Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
Ομοίως, μια παρόμοια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, στις 15 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας που ήταν πιστοί στη Συμμαχία.
Η κυβέρνηση φλερτάρει με τους σαλαφιστές και τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες μέσω του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ.
Γνωρίζουμε από ξένα μέσα ενημέρωσης ότι οι φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη, ή προστατεύουν πλοία που μεταφέρουν όπλα. Ακόμα, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι πολλοί από τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν το όνομα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εκπαιδεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Λιβύη από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί και να εξεταστεί σε βάθος η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας και των τρομοκρατικών ομάδων στο Ιντλίμπ, καθώς και η επιρροή που ασκεί στους Τούρκους αξιωματικούς αυτή η συνεργασία. Εάν όσοι χθες συνεργάζονταν με τρομοκράτες, αύριο αναλάβουν καθήκοντα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί;
Άρα, τίθενται δύο ερωτήματα: Ο Ερντογάν έστρεψε πραγματικά το πρόσωπό του στο ΝΑΤΟ ή το κοροϊδεύει; Διατηρεί τον Χουλούσι Ακάρ που φέρεται να είναι υπέρμαχος της Συμμαχίας στη θέση του υπουργού Άμυνας όντως για να αποκαταστήσει ειλικρινείς σχέσεις, ή είναι κι αυτό ένα παιχνίδι;
Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
Ένας ανώτατος αξιωματικός που συμμετείχε σε μια συνωμοσία που είχε ως στόχο ξηλωθούν και να εκδιωχθούν αξιωματικοί που ήταν πιστοί στις ΝΑΤΟϊκές αρχές και αξίες, μπορεί να είναι πράγματι υπέρμαχος του ΝΑΤΟ; Όχι δεν είναι δυνατό. Ο Ακάρ δεν έχει άλλα προσόντα εκτός από αυτά του ερντογανιστή. Επίσης, δεν υπάρχουν μεσαίοι και ανώτεροι αξιωματικοί να «περπατήσουν» μαζί του. Επομένως, γι’ αυτό ο Ερντογάν τον κρατά στη θέση του. Επειδή και οι δύο έχουν προβλήματα με τους μεσαίους και ανώτερους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο λόγος για τον οποίο ο Ακάρ παρουσιάζεται ως υπέρμαχος του ΝΑΤΟ, είναι για να κερδίσει ο Ερντογάν χρόνο και να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ερντογάν κοροϊδεύει και τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία μέσω του Ακάρ και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για αυτά που μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Το πρόβλημα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί απέναντι στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προώθηση των σαλαφιστών στις τάξεις τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν στην Τουρκία τα F-35 και διέκοψαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.
Στην ερώτηση δε οι ΗΠΑ θα δώσουν τα F-35 σε περίπτωση που Ερντογάν αποφασίσει να εγκαταλείψει τους S-400, η απάντηση είναι «δεν νομίζω».
_____
* ΣτΜ: Ο σαλαφισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά συντηρητικό μεταρρυθμιστικό κίνημα στο σουνιτικό ισλάμ, μια φονταμενταλιστική προσέγγισή του. Απορρίπτεται κάθε θρησκευτικός νεοτερισμός ή αίρεση και υποστηρίζεται η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία). Το κίνημα έχει τρεις ομάδες: στη μεγαλύτερη ανήκουν όσοι αποφεύγουν την πολιτική, στη δεύτερη ανήκουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική και στην τρίτη εντάσσονται οι τζιχαντιστές.