Παρουσία πιστών και λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε, σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος.
Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κατήλθε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ για να εγκαινιάσει μια νέα σωτηριολογική περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας (Πράξ. 2:1).
Ο ερχομός Του περιγράφεται ως «εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας» και η ορατή παρουσία Του ήταν ως «γλώσσαι ωσεί πυρό», το Οποίον «εκάθισέ τε εφ’ ένα έκαστον αυτών (των μαθητών)» (Πράξ.2: 3-4).
Το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου
Μήνυμα αγάπης προς όλες τις εκκλησίες και όλους τους ανθρώπους απέστειλε, σήμερα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, τελώντας την ακολουθία της Πεντηκοστής, στον ιστορικό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στο Χαμζάουι του Καΐρου, εκεί όπου πριν από περίπου έναν αιώνα έζησε ο Άγιος Νεκτάριος.
«Στέλνω μήνυμα αγάπης προς όλες τις εκκλησίες και όλους τους ανθρώπους και τους πονεμένους, και τους Αφρικανούς, και κυρίως τους κουρασμένους από την πανδημία συνανθρώπους μας», τόνισε στην κεκλεισμένων των θυρών, άδεια από πιστούς, εκκλησία ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ευχόμενος η σημερινή ημέρα της Πεντηκοστής να ανατείλει ως ασπίδα ελπίδας για την εκκλησία μας και όλον τον πλανήτη.
Η Πεντηκοστή
Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού. Στο μεταξύ εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.
Τότε αυτοί πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν κι αυτοί την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν τότε κατανοήσει, τώρα εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό. Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής ζωής και που πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και τους πρώτους τρεις χιλιάδες που βαπτίστηκαν, τους οδηγούν στο Δείπνο της Ζωής, την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, όπου στο εξής θα βρίσκεται συναγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού.
Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /saint.gr.