Εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από τη Δευτέρα του Πάσχα το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ακινητοποιημένο στο σημείο που η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο για την πραγματοποίηση γεώτρησης. Όπως είναι φυσικό, η Λευκωσία έχει ξεκινήσει και πάλι ένα διπλωματικό ράλι, χρησιμοποιώντας και τις προηγούμενες αποφάσεις κατά των τουρκικών ενεργειών.
Η εφημερίδα Φιλελεύθερος αναφέρει ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, αλλά και με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, υπάρχουν επαφές με τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς για τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ έχει δοθεί άδεια στην κοινοπραξία TOTAL/ENI. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», είπε χθες στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με την Τουρκία για το θέμα, το οποίο έχει συζητηθεί και στην επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων.
Σε άλλη του συνέντευξη, στον Alpha, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας σημείωσε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την πανδημία για να δημιουργήσει τετελεσμένα και για να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς της. Έκανε, μάλιστα, λόγο για ξεκάθαρη κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως στη Λιβύη.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το «Γιαβούζ» επιχειρεί να στείλει και πολιτικά μηνύματα εντός της Τουρκίας, σε μια χρονική συγκυρία που αυξάνεται η πίεση λόγω του κορονοϊού και λόγω της κατάστασης της οικονομίας.
Όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι οι παγκόσμιοι κολοσσοί που ασχολούνται με τα θέματα της ενέργειας έχουν σταματήσει κάθε ερευνητική τους δραστηριότητα και λόγω των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν στη διακίνηση λόγω της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Εκτός από το «Γιαβούζ» στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με παράνομη NAVTEX μέχρι τις 18 Ιουλίου βρίσκεται ήδη ένα βοηθητικό πλοίο και αναμένονται και άλλα δύο. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις έρευνές τους τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, με το «Μπαρμπαρός» να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου και το «Ορούτς Ρέις» στα δυτικά.