Το είχαμε γράψει και στο άρθρο μας της Κυριακής, ότι ο Ερντογάν, φοβούμενος περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, αρκέστηκε να πάρει περιορισμένα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα αυτό να κοστίσει χιλιάδες ψυχές. Επειδή όμως το φαινόμενο της εξάπλωσης του ιού και των θανάτων δημιουργούσε πρόβλημα στην εικόνα του, ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά δήλωση του Σοϊλού, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, να επιβάλει καθεστώς πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας για 48 ώρες.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε τα μέτρα δύο ώρες πριν την ισχύ της απαγόρευσης, λέγοντας μάλιστα ότι αυτά λαμβάνονται κατόπιν εντολής του προέδρου Ερντογάν.
Ακολούθησε χάος στις πόλεις της Τουρκίας, με τους ανθρώπους να στοιβάζονται στα εμπορικά κέντρα, τα σουπερμάρκετ και τα αρτοποιεία, για να εξασφαλίσουν τα βασικά είδη για το σαββατοκύριακο.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των επιστημόνων, οι οποίοι δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν καταστροφική, αφού ο συγχρωτισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θα ενίσχυε την εξάπλωση του ιού. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρχαν και έντονες επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του Σοϊλού, ο οποίος, σημειωτέον, παρότι ανήκει στο AKP, είναι το αγαπημένο παιδί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και των Γκρίζων Λύκων, καθώς και των μηχανισμών του βαθέος κράτους.
Όντως, το βράδυ της Κυριακής ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτησή του, για να ακολουθήσουν σοβαρές αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους. Μάλιστα, ένας γκρίζος λύκος απείλησε να αυτοκτονήσει αν γίνει αποδεκτή η παραίτηση Σοϊλού!
Πάντα σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι η αποδοχή της παραίτησης σημαίνει στην ουσία αποδοχή των ευθυνών και του ίδιου, δεδομένης της αναφοράς του Σοϊλού σε εντολή που έλαβε, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Αυτό είναι το παρασκήνιο της υπόθεσης όπως προκύπτει από τη μελέτη των Τούρκων αρθρογράφων, φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευομένων, καθώς και από τη μελέτη των δηλώσεων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Συμπέρασμα: Ο Ερντογάν, παρότι με τη μη αποδοχή κατάφερε να μην «φορτωθεί» ο ίδιος τις ευθύνες, δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα ως προς τις δυνατότητες που έχει ο ίδιος αλλά και το σύστημα «ενός ανδρός αρχή» που έχει επιβάλει, να διαχειρίζεται κρίσεις.