Το διπλό σοκ που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην παγκόσμια οικονομία, προσβάλλοντας τόσο την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και τη ζήτηση, έχει πυροδοτήσει μια άτακτη φυγή των επενδυτών από το ρίσκο, βυθίζοντας τις μετοχές και το πετρέλαιο σε χαμηλά πολλών ετών. Σε τροχιά μεγάλης πτώσης όμως βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες ακόμη και οι τιμές παραδοσιακών «καταφυγίων», όπως είναι ο χρυσός, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα επενδυτών ρευστοποιεί ό,τι έχει για να κρατήσει στα χέρια της μετρητά. Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας βρίσκει τις ασιατικές αγορές σε ακατάσχετη αιμορραγία.
Προηγήθηκε η πιο εφιαλτική νύχτα για τη Wall Street από το κραχ του 1987 και η πλέον επώδυνη στα χρονικά για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές, και η οποία ξυπνά μνήμες από μεγάλες χρηματοοικονομικές (και όχι μόνο) κρίσεις του παρελθόντος, έρχεται να αποκαλύψει ότι κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, επιχειρήσεις, επενδυτές δεν κατανόησαν πλήρως τα διδάγματα του 2008, ή δεν ένιωσαν την ανάγκη χάρη και στο άφθονο, φθηνό χρήμα, που έρρεε, να κάνουν αναγκαίες, ίσως και επώδυνες προσαρμογές. «Ο κόσμος είχε περισσότερο από μία δεκαετία να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση και είναι σαφές ότι δεν αξιοποίησε το διάστημα αυτό σωστά» σχολιάζουν οι Financial Times.
Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος ο δείκτης μεταβλητότητας έχει εκτιναχθεί 55% την τελευταία εβδομάδα και στην αγορά χρέους το κόστος ασφάλισης εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016. Όσο για τις εναλλακτικές επενδύσεις; Δεν αποφεύγουν ούτε αυτές το σφυροκόπημα. Η τιμή του Bitcoin έχει βυθιστεί και πάλι κάτω από τα 5.000 δολάρια.
Θα περίμενε κανείς οι συνθήκες αυτές να ευνοούν τον χρυσό. Και ενώ πράγματι στην πρώτη περίοδο των αναταράξεων οι επενδυτές είχαν βρει καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο, πλέον δεν αισθάνονται ασφάλεια ούτε σε αυτό. Η τιμή υποχώρησε 2% την Πέμπτη στα 1.561 δολάρια η ουγκιά και παραμένει υπό πίεση και την Παρασκευή. Η εξέλιξη ανησυχεί μερίδα αναλυτών, καθώς διαφαίνεται ότι επενδυτές αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν κάθε είδους ενεργητικό.
Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχοντας να αντιμετωπίσει και τον «πόλεμο» τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία έχει προσγειωθεί στα 33 δολάρια το βαρέλι έχοντας χάσει το ήμισυ της αξίας του από τις αρχές του έτους.
- Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr / Νατάσα Στασινού.