Για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό, όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ενημερώνονται όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η πάγια τακτική μας» είπε για το επεισόδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι έκαναν οι ναζί» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημείωσε ότι η Άγκυρα «συνεχώς προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα». «Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας που είναι να προστατεύουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Για τα γεγονότα στον Έβρο και τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο. «Άλλωστε τα γεγονότα στον Έβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της» είπε.
«Κραυγαλέα στοιχεία»
«Την εκτίμηση αυτή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ολοένα και πιο κραυγαλέα στοιχεία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα στα οποία είναι:
- Οι απειλές του Τούρκου προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.
- Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.
- Η χρησιμοποίηση, από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.
- Η μαζική ρίψη, από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.
- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
- Ο ξυλοδαρμός, από ένστολους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα.
Ο Στ. Πέτσας τόνισε ακόμη ότι η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε.
«Προσέκρουσε στην ομοψυχία των Ελλήνων, στην αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καθώς και στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι σχέσεις καλής γειτονίας». Δήλωσε, μάλιστα, ότι εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια.
«Μυστικό κέντρο» μεταναστών
Επιπλέον, ρωτήθηκε για το το δημοσίευμα των New York Times, που έκανε λόγο για μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στον Έβρο. «Είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Αν το γνωρίζουν οι NYT, δεν βλέπω πώς μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα είναι διαφανή και σύμφωνα με τους διεθνείς κι εγχώριους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά την ύπαρξη τραυματιών και νεκρών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κάνοντας λόγο για καλά οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα με fake news. «Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» είπε με νόημα.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Σχετικά με σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και το περιστατικό στην Κω, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, πριν από λίγο, την ακόλουθη ανακοίνωση: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».