Ως Μουσουρικά έμειναν γνωστά τα διπλωματικά επεισόδια της περιόδου 1847-1848 μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στις 25 Ιανουαρίου 1847 ο Κωνσταντίνος Μουσούρος, πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄, αρνήθηκε να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του Όθωνα Τσάμη Καρατάσο, με την αιτιολογία ότι είχε συμμετάσχει στο κίνημα της Mακεδονίας. Δύο μέρες αργότερα, σε δεξίωση που γινόταν στα ανάκτορα, ο Όθων πρόσβαλε τον Τούρκο πρέσβη λέγοντάς του στα γαλλικά «Νομίζω, κύριε, ότι ο βασιλιάς της Ελλάδος άξιζε περισσότερο σεβασμό», και απέστρεψε στη συνέχεια το πρόσωπό του.
Κατόπιν υπόδειξης του Άγγλου πρέσβη Λάιονς, που καιροφυλακτούσε για επεισόδιο σε βάρος του Όθωνα, ο Μουσούρος αποχώρησε από την δεξίωση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαίτησε με τελεσίγραφο τη δημόσια συγγνώμη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Κωλέττη προς τον πρέσβη τους, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Η απόρριψη προκάλεσε την αναχώρηση του Mουσούρου από τον Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια την ανάκληση, στις 30 Μαρτίου, του Έλληνα πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη Εμμανουήλ Αργυρόπουλου. Τον Αύγουστο του 1847 η Πύλη προχώρησε στην καθολική διακοπή των επίσημων σχέσεών της με το ελληνικό κράτος και στην ανάκληση των διαπιστευτηρίων των Ελλήνων προξένων.
Τελικά το επεισόδιο έληξε μετά από παρέμβαση του Αυτοκράτορα της Ρωσίας Νικολάου Α΄ και του Κλέμενς φον Μέτερνιχ για κατευνασμό της Υψηλής Πύλης και με την αποστολή «απολογητικής επιστολής» της ελληνικής κυβέρνησης προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την επιστροφή του Μουσούρου στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1848.
Βέβαια οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βελτιώθηκαν, αφού στις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μουσούρου, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε νέα κρίση σχετικά με την έκδοση του δράστη. Τελικά και η νέα αυτή τροπή έληξε όταν η Υψηλή Πύλη μετέθεσε τον Μουσούρο στο Λονδίνο.
- Πηγή: el.wikipedia.org.